Članak

Silos: Ispitivanja, udaranja i upravnici

19. Oktobra 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području opštine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH opisao je premlaćivanja, maltretiranja i uslove boravka u logoru “Silos” i kasarni “Krupa” od 1992. do 1995. godine.

This post is also available in: English

Boro Šuvajlo je kazao da je nedugo nakon dolaska u “Silos” odveden u kancelariju upravnika Bećira Hujića, gdje su ga “inspektori ispitivali”. Dodao je da je nakon toga odveden i pretučen.

“Ko me je tukao, ne znam, ali sutra sam opet odveden inspektoru koji me je vidio takvog. Pozvao je Bećira Hujića i pitao ga šta se to radi, te mu rekao da će o tome podnijeti izvještaj”, prisjetio se svjedok.

Bećir Hujić je optužen za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, zajedno sa Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom.

Prema optužnici, Bećir Hujić je bio upravnik, kao i zamjenik upravnika logora “Silos”, Đelilović predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, a Šerif Mešanović jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”.

Svjedok Šuvajlo je ispričao da ga je jedne prilike jedna osoba udarila, a da je to Bećir Hujić “posmatrao, ali nije reagovao”.

“Nakon mjesec dana provedenih u jednoj ćeliji, prebačen sam u drugu pored koje su se nalazile zatvorene žene. Njih su tukli, maltretirali, tjerali ih da se skinu. To se čulo u našoj ćeliji, a kada bi one plakale, i mi bismo plakali”, rekao je Šuvajlo.

Govoreći o uslovima u “Silosu”, svjedok je kazao da se prvih sedam do osam mjeseci po dolasku nije okupao, te da je spavao na betonu.

Krajem decembra 1992. godine, kako je kazao, odveden je u “Krupu”, te je vođen i na ispitivanje kod upravnika Šerifa Mešanovića.

“Kod Šerifa Mešanovića Šere zatekao sam Bećira Hujića. Htjeli su mi iznuditi priznanje o oružju, a ja ga nisam ni imao. Tada su me tjerali da pijem rakiju ili nešto tako. Dobro sam ostao živ od toga”, rekao je svjedok.

Svjedok Šuvajlo, nekadašnji pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići, naveo je da su ga prije dovođenja u “Silos” osobe, u čijem je prisustvu bilo i Đelilović, “lišile slobode”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Đelilovića zašto u ranijim izjavama nije spominjao Đelilovića, svjedok je kazao da se “desilo to što je izjavio”.

On je rekao da mu nije suđeno tokom zatočeništva.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. oktobar, kada će biti nastavljeno unakrsno ispitivanje svjedoka.
                                                                                                                                                               
                                                                                                                                    S.U.

This post is also available in: English