Članak

Mujčinović i Hrustić: Zatražena oslobađajuća presuda

13. Septembra 2012.10:16
Odbrane i optuženi Zurahid Mujčinović i Sulejman Hrustić, kojima je na teret stavljen zločin počinjen na području Srebrenika, u završnoj riječi zatražili su oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Izricanje presude zakazano je za 2. oktobar.

Odbrane optuženih su naglasile da je nakon provođenja dokaza Tužilaštva BiH ostalo sporno ko su izvršioci krivičnog djela za koje se terete Mujčinović i Hrustić.

Midhat Skenderović, branilac optuženog Mujčinovića, rekao je da optuženi nije mogao biti izvršilac djela “za koje mu se sudi skoro dvije godine”.

“Sjedio sam na optuženičkoj klupi, a izvršioci ovog zločina su slobodno šetali gradom. Nadam se da će neka ozbiljna istraga doći do njih. Nevin sam i od vas očekujem oslobađajuću presudu i ništa više”, kazao je Mujčinović iznoseći završnu riječ.

Tužilaštvo BiH tereti Mujčinovića i Hrustića, bivše pripadnike 21. brdske brigade Srebrenik Armije BiH (ABiH), da su u ljeto 1992. godine nečovječno postupali prema civilima srpske nacionalnosti zatvorenim u zgradi Omladinskog doma u Rapatnici kod Srebrenika.

U optužnici se navodi da je Mujčinović u više navrata fizički i psihički zlostavljao jednog zatvorenika, dok je, skupa s Hrustićem, nekoliko puta sudjelovao u zlostavljanju drugog zatvorenika.

Odbrana Hrustića predložila je da optuženi bude oslobođen, naglasivši kako on nije bio u zatvoru u Rapatnici i kako nije počinio nikakvo krivično djelo.

“Samo je jedan dokaz koji tereti Hrustića, a to je iskaz Drage Đukića. Taj svjedok pred Sudom nije mogao reći kako je saznao identitet Hrustića niti je mogao da se jasno izjasni na koji ga je način Hrustić zlostavljao”, kazala je braniteljica Nedžla Šehić.

Braniteljica Šehić je naglasila da je optuženom Hrustiću nanesena šteta jer mu je zdravstveno stanje narušeno, ali da je nanesena i nepravda za žrtve jer su “pravi počinioci djela amnestirani”.

“Nikada nisam ni pomislio da budem takav čovjek da nanosim neko zlo. Poštovao sam sve ljude”, rekao je optuženi Hrustić, koji je plakao u određenim trenucima iznošenja završne riječi.

Tokom iznošenja završne riječi 5. septembra, Tužilaštvo BiH je naglasilo kako su optuženi doprinijeli izvršenju krivičnog djela, te je zatražilo da im bude izrečena osuđujuća presuda.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English