Članak

Gazdić: Tužilaštvo traži strožiju kaznu

13. Septembra 2012.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi da Jasko Gazdić bude osuđen zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području općine Foča.

This post is also available in: English

Tužilac Behaija Krnjić kazao je da iz iskaza žrtava proizlazi da je optuženi silovao dvanaestogodišnju svjedokinju A, te svjedokinje B, C, D, kao i da je držao u seksualnom ropstvu dvanaestogodišnju svjedokinju BA i fizički zlostavljao svjedokinju E.

“Na strani optuženog ne postoji nijedna olakšavajuća okolnost, ali postoji cijeli niz otežavajućih okolnosti. Kazna mora biti strožija, jer je optuženi radnje usmjerio prema nemoćnim i nezaštićenim ženskim osobama, a posebno djevojčicama od 12 godina. Njegove radnje su ostavile posebne posljedice nad žrtvama silovanja, što je utvrdio i vještak medicinske struke”, istaknuo je Krnjić.

On je dodao da su svjedokinja A i B, kćerka i majka, morale gledati dok optuženi siluje jednu od njih, a svjedokinja A je navela da joj je to bilo najteže.

Tužilac Krnjić je naveo da je svjedokinja A za deset dana devet puta silovana, a da ju je optuženi silovao dva puta, dok je svjedokinju D za jedan dan silovalo šest osoba.

Tužilaštvo BiH tereti Gazdića da je od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. godine počinio silovanje nad više ženskih osoba bošnjačke nacionalnosti koje su bile smještene u sportskoj dvorani “Partizan” u Foči.

U optužnici je navedeno da je Gazdić dolazio u stanove i sportsku dvoranu “Partizan”, gdje su bili zatvoreni civili, te da je u više navrata odvodio ženske osobe, među kojima su bile i maloljetne djevojčice.

Tužilac Krnjić je u završnoj riječi kazao da će Sudsko vijeće, prihvatajući iskaze sjedoka Optužbe, moći donijeti pravednu i pravičnu odluku za djela koja je optuženi počinio.

On je napomenuo da Vijeće treba obratiti pažnju na protok vremena od počinjenih zločina, te da je nerealno očekivati da se žrtve sjete nekih datuma i drugih manje bitnih činjenica, ali da su iskazi o bitnim činjenicama istiniti.

“Iako su žrtve navele da ih optuženi nije fizički zlostavljao ili tukao prilikom silovanja, nije postojala dobrovoljnost sa strane žrtve, on je koristio nemoć i potčinjenost žrtve. Zaključak o krivičnoj odgovornosti može se uzeti i iz iskaza optuženog, jer je on poznavao sve oštećene i žrtve i bilo mu je poznato šta se sa njima dešavalo”, kazao je Krnjić.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 3. oktobra.
                                                                                                                                             
                                                                                                                                    A.S.

This post is also available in: English