Članak

Džeko: Početak suđenja iduće sedmice

16. Augusta 2012.15:04
Suđenje Edinu Džeki, optuženom za zločine u Jablanici i selu Trusina kod Konjica, počet će u utorak, 21. augusta, kada je planirano iznošenje uvodnih riječi.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji pred Sudskim vijećem kojim predsjedava Šaban Maksumić, tužiteljica Vesna Budimir rekla je da namjerava pozvati 58 svjedoka, od kojih je 14 zaštićeno.

Ona je navela da Tužilaštvo planira u sudski spis uložiti oko 270 materijalnih dokaza.

Džekina braniteljica Vasvija Vidović nije se u ovoj fazi postupka mogla izjasniti o dokazima Odbrane.

Džeko, bivši vojnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), optužen je da je u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993., zajedno s drugim vojnicima, učestvovao u strijeljanju vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se predali, i civila.

Optužnica ga tereti i za zločine u Jablanici počinjene u drugoj polovini 1993. godine. Optužen je, između ostalog, da je učestvovao u nezakonitom hapšenju devet hrvatskih civila iz Jablanice i njihovom zatvaranju u trap Rogića kuće.

Jedna od tačaka optužnice ga tereti da je u kompleksu Rogića kuća, gdje je bila smještena komanda odreda “Zulfikar”, naredio njemu poznatim suborcima da jednog zarobljenika udaraju letvama, betonskim blokovima i stavljaju mu glavu u bure vode. Optuženi im je, kako je navedeno u optužnici, govorio: “Ubijte ga, ubijte ga!”

Džeko je izručen iz Sjedinjenih Američkih Država krajem 2011. godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Amer Jahić


This post is also available in: English