Članak

Selimović i ostali: Bezbjednjak bez ovlasti

13. Jula 2012.00:00
Drugog dana iznošenja završne riječi na suđenju za zločine u Bosanskoj krajini, Odbrana Adila Ružnića istakla je da optuženi nije imao ovlasti nad sabirnim centrima u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu, te da nije odgovoran za zločine u njima.

This post is also available in: English

Alaga Bajramović, branilac optuženog, u završnom izlaganju istakao je da nijedan dokaz Državnog tužilaštva ne upućuje na to da se na području djelovanja Petog korpusa Armije BiH (ABiH) vršilo sistematsko hapšenje civila srpske nacionalnosti.

“Ružnić nije bio odgovoran za status zarobljenika. On nije učestvovao u formiranju zatočeničkih centara, kako ih naziva Optužba, odnosno sabirnih centara, kako ih naziva Odbrana. Dokazi jasno govore da Ružnić nije vršio hapšenje ili nezakonito pritvaranje niti je imao ovlast da odredi uslove u centrima”, rekao je Bajramović.

Ružnića Tužilaštvo BiH tereti, uz Mehuru Selimovića i Emira Mustafića, za učešće u zatvaranju pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS) te civila u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu između 1994. i 1996. godine.

Prema optužnici, Selimović je bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa ABiH, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, a Mustafić vojni policajac.

Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo od Sudskog vijeća da svu trojicu bivših pripadnika ABiH proglasi krivima, dok je Odbrana Selimovića zatražila oslobađajuću presudu.

Branilac Bajramović rekao je da su sabirni centri u u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu imali “jasan sistem komande, od upravnika do stražara”, a da Ružnić nije bio član tog sistema.

“Ružnić jeste vršio ispitivanja ratnih zarobljenika, ali po jasnim uputama svojih nadređenih. To je bio legitiman i društveno opravdan posao s obzirom da je ratne zarobljenike ispitivao o ratnim zločinima i masovnim grobnicama”, kazao je Bajramović.

Branilac je dodao da je optužnica Tužilaštva BiH u određenim dijelovima nerazumljiva budući da se navodi da je Ružnić dozvoljavao nepoznatim počiniocima da maltretiraju zarobljenike.

“Na ovaj način nemoguće je izvršiti provjeru da li je postojao sistem subordinacije u odnosu tih nepoznatih osoba i optuženog Ružnića”, rekao je Bajramović.

Iznošenje završne riječi drugooptuženog bit će nastavljeno u srijedu, 18. jula.

D.Dž.

This post is also available in: English