Članak

Mujčinović i Hrustić: Optuženi hoće u pritvor

12. Jula 2012.10:10
Nastavak suđenja za zločine počinjene na području Srebrenika odgođen je zbog nedolaska svjedoka, nakon čega je optuženi Zurahid Mujčinović zatražio da mu bude određen pritvor jer više “nema novca za dolazak na sud”.

This post is also available in: English

Mujčinovića je razljutilo odgađanje suđenja zbog nedolaska svjedoka Lazara Stanišića, na čijem saslušanju insistiraju članovi Sudskog vijeća.

“Tražim mjeru pritvora. Nemam para da se branim sa slobode”, rekao je Mujčinović, na što mu je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskim vijećem, odgovorio da se obrati Tužilaštvu BiH koje predlaže pritvor za optužene.

Jukić je kazao da je Stanišić, koji živi u Srbiji, dobio poziv za svjedočenje, ali da ne zna razlog njegovog nedolaska, dodavši da je vjerovatno uzrok kratko vrijeme od dobijanja obavještenja.

Midhat Skenderović, branilac optuženog Mujčinovića, rekao je da mu nisu jasni razlozi zbog kojih je Vijeće istrajno da svjedok Stanišić bude saslušan.

Tužilac Adnan Gulamović je kazao kako je ovaj svjedok dobio “najviše batina” dok je bio zatočen u zgradi Omladinskog doma u Rapatnici kod Srebrenika.

Nečovječno postupanje u ljeto 1992. prema civilima srpske nacionalnosti zatvorenim u zgradi Omladinskog doma optužnicom je na teret stavljeno Mujčinoviću i Sulejmanu Hrustiću.

Prema optužnici, Mujčinović je sam u više navrata fizički i psihički zlostavljao jednog zatvorenika, dok je skupa s Hrustićem nekoliko puta sudjelovao u zlostavljanju drugog zatvorenika.

Državno tužilaštvo smatra da su optuženi bili pripadnici 21. brdske brigade Srebrenik Armije BiH (ABiH).

Nastavak suđenja zakazan je za 22. august.

Amer Jahić


This post is also available in: English