Članak

Kličković i ostali: Počelo obnovljeno suđenje

4. Jula 2012.10:53
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbranâ, počelo je obnovljeno suđenje Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači za zločine u Bosanskoj Krupi.

This post is also available in: English

Iznoseći uvodnu riječ, Tužilaštvo BiH je naglasilo da će dokazati kako su optuženi Kličković i Drljača vršili radnje napada na civile nesrpske nacionalnosti u Bosanskoj Krupi, te da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat (UZP).

“Predloženim dokazima, za koje smatramo da se opet trebaju izvesti, dokazat ćemo napad na civile nesrpske nacionalnosti. Napadi su se odvijali jednako, a za uzrok su imali smrt određenog broja stanovnika”, kazao je tužilac Dževad Muratbegović.

Prema optužnici, Kličković je bio predsjednik ratnog Predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, a Drljača predsjednik Vijeća Privremenog vojnog suda u Jasenici.

Prvostepenom presudom u novembru 2010. godine, Kličković i Drljača oslobođeni su optužbe da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bila podjela općine Bosanska Krupa i stvaranje teritorije koju će u apsolutnoj većini naseljavati Srbi.

U maju ove godine Apelaciono vijeće ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Kličković i Drljača oslobođeni, te naložilo obnovu suđenja. Oslobađajuća presuda je potvrđena u odnosu na Jovana Ostojića, nekadašnjeg komandanta 11. krupske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), koji je prvobitno bio optužen s njima dvojicom.

Optuženi Kličković je kazao kako “do sada ima pet optužnica za isto djelo”, te da ne može razumjeti optužnice koje se mijenjaju “svakih nekoliko mjeseci”.

“Ovaj postupak traje već 20 godina, a Tužilaštvo i danas vodi istragu. Što se mene tiče, mogu je voditi još 20 godina, ali neće ništa moći dokazati tamo gdje nema zločina”, rekao je Kličković.

Odbrana optuženog Drljače naglasila je kako se ne protivi prijedlogu dokaza Tužilaštva BiH, jer idu u prilog njihovoj odbrani, ali smatraju da je nepotrebno saslušavati nove svjedoke na okolnosti na koje je ranije svjedočilo više osoba.

“Meni ne smeta saslušanje svjedoka, ali na taj način mi ćemo gubiti vrijeme. Spisak predloženih svjedoka bi trebalo skratiti, jer se bojim da ćemo ovdje ostati još tri godine”, kazao je optuženi Drljača.

Apelaciono vijeće će na narednom ročištu odlučiti o prihvatanju dokaza koje Državno tužilaštvo planira provesti.

Naredno ročište zakazano je za ponedjeljak, 9. juli.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English