Članak

Terzić: Završen dokazni postupak Odbrane

29. Maja 2012.16:12
Saslušanjem dvojice zaštićenih svjedoka, od kojih je jedan izjavio da je izvjesna Nina bila prisutna kada je seksualno zlostavljan u Odžaku, završen je dokazni postupak Odbrane na suđenju Albini Terzić.

This post is also available in: English

Odbrana optužene je kao svjedoke pozvala AB1 i AB2, koji su ranije svjedočili u korist Tužilaštva BiH, kako bi im prezentovala izjave koje su davali na suđenju Feridu Haliloviću tokom 1997. godine.

Svjedoku AB2 je prikazana izjava koju je dao pred Osnovnim sudom u Modriči, a u kojoj nije spominjao optuženu Albinu Terzić kada je opisivao kako je seksualno zlostavljan u osnovnoj školi u Odžaku.

“Mislim da nisam spominjao Albinu Terzić. To je bilo suđenje Feridu Haliloviću i pričao sam o događajima u kojima je on prisustovao”, kazao je zaštićeni svjedok AB2, koji je u korist Optužbe svjedočio u oktobru 2011. godine.

Ferid Halilović, bivši čuvar logora u Odžaku, pravosnažno je osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Odžaku.

Branilac je svjedoku AB2 prezentovao i intervju koji je dao jednim dnevnim novinama, a u kojem je bez zaštite identiteta svjedok govorio o silovanim ženama i djevojčicama u Odžaku. U tom članku je, između ostalog, navedeno da je izvjesna Adisa Hodžić-Mehić bila prisutna kada je seksualno zlostavljan.

Svjedok AB2 je potvrdio da u ovom članku nije spominjao optuženu Terzić jer je tada istraga protiv nje bila u toku, ali je dodao da nije novinarki govorio o Adisi Hodžić-Mehić.

Albina Terzić zvana Nina, bivša pripadnica Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužena je da je od maja do jula 1992. godine nečovječno postupala prema nezakonito zatvorenim srpskim civilima u osnovnoj školi i u tvornici “Strolit” u Odžaku.

Terzić se, prema optužnici, tereti da je zarobljenike udarala policijskom palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa, te ih mučila, zlostavljala, ponižavala i vrijeđala na različite načine, uključujući i prisiljavanje zatvorenika na seksualni odnos.

Na ovom suđenju je kao svjedok Odbrane saslušan i zaštićeni svjedok AB1, koji je u korist Tužilaštva BiH svjedočio 17. januara 2012. godine. Svjedok AB1 je rekao da je mentalno poremećenu ženu Stoju Stanković poznavao samo po prezimenu.

Branilac Ljubić je prezentovao izjavu datu tokom suđenja Feridu Haliloviću 1997., a u kojoj je svjedok naveo da se Stoja drugačije prezivala. AB1 se nije mogao sjetiti šta je izjavio 1997. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. juni ove godine.

Albina Sorguč


This post is also available in: English