Članak

Dronjak: Završne riječi 10. maja

13. Aprila 2012.00:00
Saslušanjem posljednja dva svjedoka Odbrane, završeno je izvođenje dokaza na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, a iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH najavljeno je za 10. maj.

This post is also available in: English

Svjedok Slavko Lisica kazao je da Vojska Republike Srpske (VRS), u sklopu koje je bio komandant Taktičke grupe 3, nije tokom rata u BiH poduzela širok i sistematičan napad protiv civila nesrpske nacionalnosti.

Lisica je tvrdio da Autonomna regija Krajina nije postojala.

“Autonomna regija Krajina nije postojala i to znam, jer sam bio na toj teritoriji. Ni Krizni štab regije u praksi nije postojao. Vi tvrdite šta god hoćete”, odgovorio je svjedok tužiteljici Begović, koja mu je predočila, kako je navela, odluke o postojanju Autonomne regije Krajine.

Dronjak, bivši upravnik zatočeničkih objekata i logora u Drvaru, optužen je da je tokom rata sa pripadnicima Drugog krajiškog korpusa VRS-a svjesno učestvovao u provođenju plana progona nesrpskog civilnog stanovništva.

On je optužen da je učestvovao u organizovanju protivzakonitog zatvaranja civila i ratnih zarobljenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s područja područja Autonomne regije Krajina, koja je uključivala Ključ, Kupres, Sanski Most i druge općine.

Na teret mu je stavljeno i učešće u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru “Kamenica”, gdje su zatočenici premlaćivani, ubijani i vođeni na prinudni rad.

Drugi svjedok Želimir Knežević, koji je crtao vojne karte VRS-a Krajine u Hrvatskoj, naveo je da je VRS u zoni odgovornosti Drugog krajiškog korpusa napadala samo kada bi trebala vratiti izgubljenu teritoriju.

Suđenje Dronjku počelo je u septembru 2010. godine. Na početku postupka s njim je bio optužen i Dragan Rodić, koji je ubrzo priznao krivicu i osuđen je na osam godina zatvora.

Rodić je proglašen krivim da je, kao stražar i komandir smjene straže u logorima na području Drvara, učestvovao u uspostavljanju sistema kažnjavanja zatočenika, mučenjima, ubistvima, premlaćivanjima, te tako s drugim stražarima i pripadnicima Drugog krajiškog korpusa VRS-a učestvovao u progonu nesrpskog stanovništva.

A.J.

This post is also available in: English