Članak

Lokalno pravosuđe – Marković: Vraćali se pretučeni sa ispitivanja

12. Aprila 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Sokoca, svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu kazao je da su dvojica zarobljenika pretučena u školi u selu Čavarine (općina Sokolac) tokom 1992. godine, ali da on ne zna ko im je nanio povrede.

This post is also available in: English

Svjedok Zijad Kutlovac kazao je da su se dvojica zarobljenika, koja su izvođena na ispitivanje, vraćala sa vidnim povredama u prostoriju u kojoj je on bio zatvoren sa još 24 osobe u školi u selu Čavarine.

“Ljudi su izvođeni, vraćali su se prebijani, ko ih je tukao, ja ne znam. Dvojica su sto posto bila pretučena – znam za Ibrahimovića i još jednog zarobljenika”, kazao je Kutlovac, koji je bio zatvoren oko četiri mjeseca u školama u Sokocu i selu Čavarine.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da ne poznaje optuženog Milana Markovića, te da nije čuo za njega dok je bio zatvoren od augusta do kraja novembra 1992. godine.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Markovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je od juna 1992. do marta 1993. premlaćivao i fizički zlostavljao zatvorene civile na području općine Sokolac.

U optužnici je navedeno da je Marković u prostorijama Osnovne škole “Petar Kočić” u selu Čavarine (općina Sokolac) fizički zlostavljao Osmu Ibrahimovića.

Kutlovac je kazao da on lično nije bio premlaćivan u školama.  

Svjedok Elvir Mišut ispričao je da je također bio zatvoren u školi u selu Čavarine oko tri mjeseca, te da nije ispitivan kao ni fizički zlostavljan.

“Nisam vidio da su neki od čuvara izvodili zarobljenike. Čuo sam od ostalih zarobljenika u Čavarima da je jedan od stražara Milan Marković. Ništa više o njemu nisam čuo”, rekao je Mišut.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. april ove godine.

A.S.

This post is also available in: English