Članak

Vlahović: Pljačka, batine, silovanje

11. Aprila 2012.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu rekao je da je optuženi Veselin Vlahović Batko pretukao njegove roditelje, a nakon toga mu silovao majku.

This post is also available in: English

Svjedok Samir Barleci kazao je da mu je majka ispričala kako su 17. maja 1992. godine u njihov stan došla tri vojnika, među kojima je bio i optuženi Vlahović, koji se predstavio kao Batko.  

Prema onome što mu je majka rekla, vojnici su im prvo tražili novac i zlato, potom ih pretukli, a Batko je nju na kraju odveo u drugu sobu i silovao.

Svjedok Tužilaštva BiH je sredinom maja 1992. napustio Grbavicu, dok su njegovi roditelji ostali. Dan nakon što su Vlahović i drugi upali u njihov stan, kako je kazao, sastao se sa majkom, koja je, zahvaljujući komšijama srpske nacionalnosti, uspjela prijeći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

“Leđa su joj bila puna podliva od udaraca. Kada sam je pitao ko joj je to uradio, samo je govorila: ‘Batko, Batko…’”, prisjetio se svjedok.

Od majke je čuo da je njegov otac odveden u pravcu zgrade “Digitron Buje”, ali do danas ne zna šta se s njim desilo.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva S-21 ispričao je kako je prvi puta sreo optuženog 11. juna 1992., kada je Vlahović, zajedno sa još desetak vojnika, došao u ulaz zgrade u kojoj je stanovao na Grbavici i odveo njega i još četiri muškarca.

S-21, koji je tada bio maloljetan, naveo je da su najprije odvedeni u neko skladište nedaleko od naselja Dobrinja, gdje su pretučeni, a potom u Lukavicu, odakle su vraćeni u zgradu “Digitron”.

“Kada smo ušli, tu je već bilo oko osam muškaraca koji su bili krvavi od udaraca i svi su govorili da im je to uradio Batko. Tek tada sam osjetio strah”, prisjetio se svjedok.

S-21 je kazao da je potom odveden kod izvjesnog Zorana Vitkovića, kojeg su zvali “načelnik”, te da je došao i optuženi.

“Rekao je Vitkoviću da, ako nemaju ništa sa mnom, on će me odvesti u potok, a zatim me pogledao i kazao: ‘Ti ćeš mi biti 79.’”, ispričao je svjedok i dodao da Vitković nije dozvolio Batku da ga odvede, iako ga je optuženi “uspio udariti nekoliko puta”.

Svjedoka S-21 je njegov poznanik srpske nacionalnosti odveo iz zgrade “Digitron Buje” do šoping centra, odakle je pobjegao do svoje zgrade i spasio se.  

Suđenje će biti nastavljeno 12. aprila 2012. godine, kada će biti saslušana dva svjedoka Tužilaštva BiH.

M.B.

This post is also available in: English