Članak

Terzić: Prometna nesreća kao alibi

11. Aprila 2012.15:47
U nastavku suđenja Albini Terzić, optuženoj za zločine počinjene na području Odžaka, svjedok Odbrane rekao je da je optuženu u junu 1992. godine vozio autom od Kutjeva do Požege u Republici Hrvatskoj.

This post is also available in: English

Tomislav Mandić, koji je svjedočio u korist Odbrane, ispričao je da je par dana prije svog vjenčanja, vraćajući se iz Kutjeva, pokupio prijateljicu Mariju Mihalj, koja ga je zamolila da Albinu Terzić i nju poveze do Požege.

“Sjećam se tačno te vožnje, jer smo na putu do Požege imali sudar. Sa mnom u autu su bile Marija Mihalj i njena prijateljica koja je izbjegla iz Bosne i Hercegovine. Zvala se Albina Terzić, ali smo je zvali Nina”, kazao je svjedok.

Kako je ispričao Mandić, Albinu je poznavao površno, znajući je kao Marijinu prijateljicu.

“Viđao sam je par puta, uglavnom u društvu. Odsjela je kod Marije, ali nisam nikada pitao iz kojeg mjesta je došla. Znao sam da je otišla iz BiH”, ispričao je svjedok, dodavši da se sjeća da se dan nakon sudara Nina vratila svojima u BiH.

Tužilaštvo BiH tereti Albinu Terzić zvanu Nina, bivšu pripadnicu Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je od maja do jula 1992. učestvovala u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama osnovne škole i u tvornici “Strolit” u Odžaku.

Kako je navedeno u optužnici, Terzić je zarobljenike udarala policijskom palicom po vratu, na njih huškala psa, te ih mučila, ponižavala i vrijeđala na različite načine, uključujući i prisiljavanje zatvorenika na seksualni odnos s duševno oboljelom osobom.

Odgovarajući na pitanja Državnog tužilaštva, Mandić je kazao da je Ninu vidio prvi put mjesec dana prije sudara, te da nakon njenog odlaska iz Kutjeva nikada s njom nije kontaktirao.

“Sjećam je se kao sitne, mršave djevojke. Bila je uvijek u džinsu, sa vezanom kosom. U uniformi nije nikada bila”, rekao je svjedok, te na današnjem ročištu prepoznao optuženu kao osobu koju je vozio autom i koju je znao kao Albinu Terzić.

Nastavak suđenja, kada bi dva dodatna svjedoka Tužilaštva BiH trebala da svjedoče putem video-linka, zakazan je za 24. april 2012. godine.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English