Članak

Planinčić i ostali: Poziv na povlačenje

11. Aprila 2012.00:00
U nastavku suđenja za zločine u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je na dan napada na selo Serdari čuo optuženog Fikreta Planinčića kako poziva vojsku na povlačenje.

This post is also available in: English

Joco Serdar je rekao da je 17. septembra 1992. godine bio u kući u selu Sredari (općina Kotor-Varoš) kada je začuo rafalnu paljbu.

Serdar je dodao da je uzeo pušku i izašao ispred kuće, gdje je čuo glas optuženog Fikreta Planinčića.

“Čuo sam ga kako pita vojnike gdje se nalaze, a zatim oni odgovaraju da su kod štale”, rekao je svjedok.

Prema Serdarevom kazivanju, nedugo potom je vidio petnaestak vojnika koji su bili udaljeni 100 metara od njega, gdje je vidio i čuo optuženog Planinčića kako poziva vojsku na povlačenje.

Tog dana, rekao je Serdar, ubijeno je 16 ljudi, dok su kuće i štale u selu popaljene.

Prema optužnici, u napadu koji se dogodio 17. septembra 1992. godine, u Serdarima je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti. Za učešće u ovom napadu sudi se Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, koji su bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) u Kotor-Varoši.

Kemal Smajić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da se ne sjeća napada na selo Serdare, te da se ne sjeća ni izjave koju je dao krajem 2010. godine Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

“Bio sam pijan, jer pijem stalno, i mogli su mi reći da sam ubio šestero ljudi, ja ne bih znao”, rekao je svjedok.

Adil Draganović, advokat trećeoptuženog Seada Menzila, kazao je Sudskom vijeću da je svjedok alkoholičar, te da se ne zna da li je bio sposoban za davanje iskaza.

Suđenje će se nastaviti 17. aprila 2012. godine.

M.B.

This post is also available in: English