Članak

Pomoć žrtvama seksualnog nasilja u BiH

5. Aprila 2012.00:00
Vlasti u Bosni i Hercegovini trebale bi usvojiti set mjera kojima bi se popravio položaj žena koje su bile žrtve seksualnog nasilja tokom rata, rečeno je na okruglom stolu održanom u Sarajevu.

This post is also available in: English

Okrugli sto održan je u organizaciji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), Švicarske organizacije za borbu protiv nekažnjivosti (TRIAL) i nevladine organizacije “Medica” u srijedu, 4. aprila, u Sarajevu, a učesnici su razgovarali o položaju žena koje su pretrpjele silovanja i seksualno nasilje u BiH.

Lejla Mamut, koordinatorica za ljudska prava TRIAL-a, kazala je da bi vlasti u BiH trebale osigurati da svaka žrtva rata, a posebno žrtve seksualnih zločina, imaju pristup pravdi.

“Žrtve moraju imati pravo na besplatnu pravu pomoć i podršku. Zatim na informacije iz pravosuđa, da saznaju šta se dešava sa njihovim slučajem. BiH je ostvarila napredak u proteklom periodu, međutim, još dosta toga ostaje da se uradi”, rekla je Mamut.

Učesnicima je prikazan dokumentarni film MKSJ-a pod nazivom “Seksualno nasilje – borba protiv nekažnjivosti”, koji prikazuje pionirski rad Haškog tribunala u procesuiranju predmeta seksualnog nasilja.

“Cilj ovog filma jeste predočiti činjenice utvrđene izvan razumne sumnje, posebno u ovom trenutku kada se javno negiraju sudske činjenice”, kazala je Nerma Jelačić, glasnogovornica MKSJ-a.

Učesnici okruglog stola također su bili Božidarka Dodik i Ibro Bulić, tužioci Državnog tužilaštva, Alma Taso Deljković, rukovoditeljica Odjela za podršku svjedocima Suda BiH, kao i Sabiha Husić iz “Medice”, koji su govorili o radu sa ženama žrtvama seksualnog nasilja, a koje se pojavljuju u sudskim postupcima kao zaštićeni svjedoci.

“Uskoro ćemo imati suđenja za ratne zločine seksualne prirode na svim nivoima u BiH. Zato želimo da se ozbiljnije radi na tome da se poveća saradnja, te omogući sigurniji i mirniji uslovi za svjedočenje tim žrtvama”, rekla je Husić.

Predstavnici Državnog tužilaštva i suda su istakli kako za kvalitetniji rad sa svjedocima nedostaje finansijskih sredstava.

Tokom aprila i maja ove godine, prikazivanje dokumentarnog filma MKSJ-a i okrugli stolovi na ovu temu bit će organizovani u Tuzli, Mostaru i Prijedoru, a potom i u Srbiji.

                        D.Dž.

This post is also available in: English