Članak

Lokalno pravosuđe – Boljak: Premlaćivanje pred školom

20. Marta 2012.00:00
U nastavku suđenja Ranku Boljaku, svjedok Optužbe kazao je da ga je ispred Šumarske škole na Ilidži tukla osoba po nadimku “Bato” za koju misli da je optuženi Boljak.

This post is also available in: English

Ismet Šehić, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, ispričao je da je 1993. godine bio zatvoren u logoru “Planjina kuća”, odakle ga je, zajedno s još nekoliko logoraša, izvela osoba po nadimku “Bato” i odvela na Ilidžu.

“Kad smo došli do Šumarske škole, Bato je mene udarao šakama i šamarao me je, psovao mi. Esad Šehić je bio do mene, i njega je tukao, šamarao. Ja tog čovjeka nisam poznavao. Vjerovatno me udarao zato što se zovem Ismet, drugog razloga nema”, kazao je Šehić.  

Šehić je dodao da je Bato iz logora “Planjina kuća” civile nesrpske nacionalnosti odvodio na područje Ilidže, gdje bi ih drugi vojnici odvodili na kopanje rovava i cijepanje drva za Vojsku Republike Srpske (VRS).

“Po nas je dolazio Bato, po osam do deset ljudi. Čuo sam od srpske vojske da ga zovu Bato. Po svoj prilici, to je ovaj čovjek koji sjedi tu, tada je on bio mlađi 20 godina”, kazao je Šehić pokazujući u sudnici na optuženog Boljaka.

Boljak je optužen da je, kao pripadnik Ilidžanske brigade VRS-a, u maju 1992. godine na području općine Ilidža, zaustavio konvoj s civilima i iz njega izdvojio nekoliko muškaraca i zatvorio ih u kamion, u kojem su bili nehumani uslovi.

Kako je dalje navedeno u optužnici, Boljak je u januaru ili februaru 1993. godine došao u logor “Planjina kuća”, gdje su bili zatočeni civili nesrpske nacionalnosti, te izdvojio desetak osoba, naredio im da uđu u autobus, vrijeđao ih i tjerao da pjevaju nacionalističke pjesme.

Unakrsno ispitujući svjedoka Šehića, optuženi Boljak je rekao da je dolazio samo jednom u logor “Planjina kuća”, te da nikoga nije tukao. “Ja se tebe tad nisam bojao, ni sada te se ne bojim. Smijem s tobom da izađem na mejdan, jer si ti meni jade nanosio”, kazao je Šehić optuženom.

Mithat Borčak, drugi svjedok Optužbe, također je ispričao da je izvjesni Bato dolazio da vodi civile iz “Planjine kuće” na Ilidžu, ali da njega nije dirao.

“Bato je došao autobusom po nas, to je bilo u januaru ili februaru 1993. godine. Bio je nizak, širok i plav, ali ne bih ga mogao sad prepoznati. Tjerao nas je i u autobusu, ali i od Policijske stanice do Šumarske škole, da pjevamo nacionalističke pjesme”, rekao je Borčak.

Svjedoku Borčaku je optuženi kazao da je on “Bato Boljak” i da je jednom došao po njega.

Vojin Ninković, treći svjedok Optužbe na ovom suđenju i nekadašnji pomoćnik komandira rezervnog sastava policije na Ilidži, ispričao je da mu se 1995. godine Hakija Gačanović žalio da ga je u Policijsku stanicu doveo neki Boljak i tu zatvorio.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. april 2012.

A.S.

This post is also available in: English