Članak

Kornjača i ostali: Na liječenje ili u sudnicu

9. Marta 2012.00:00
Doktorica u Pritvorskoj jedinici Državnog suda kazala je kako smatra da je optuženi Milun Kornjača, kojem se na teret stavljaju zločini u Čajniču, sposoban da prati glavni pretres.

This post is also available in: English

Diana Košarac rekla je Vijeću Suda BiH da je optuženi Kornjača sposoban da prati suđenje, te je predložila da se izvrši njegovo medicinsko vještačenje.

“Hitna pomoć je pregledala optuženog 10. februara i konstatovala da je imao napad gastritisa. Ja sam nakon toga radila dodatne pretrage. Od svih nalaza koje smo napravili, do sada nije bilo odstupanja. (…) Smatram da je gospodin Kornjača sposoban pratiti suđenje”, kazala je Košarac.

Odbrana Kornjače je rekla da je saglasna da je potrebno provesti vještačenje optuženog, ističući kako smatra da Košarac “nije kompetentna davati mišljenje o procesnoj sposobnosti optuženog.”

Doktoricu Košarac Vijeće Suda BiH pozvalo je da svjedoči nakon što je optuženi Kornjača odbijao da prati suđenje tvrdeći da je imao infarkt.

Kornjača je kazao kako je Sudsko vijeće nekoliko puta upozoravao da je u pritvorskoj jedinici “otrovan ili drogiran”, te da je siguran da je 9. febrauara ove godine “imao infarktno stanje” zbog čega nije bio u mogućnosti da pristupi suđenju.

“Tražim vještačenje da se utvrdi da li je Milun Kornjača manipulator ili sam 9. februara imao infarkt. Tražim i da se utvrdi da li sam drogiran ili otrovan. Prelažem da glavni pretres stoji dok se vještačim, pa da nakon toga idem ili na liječnje ili u sudnicu”, rekao je optuženi Kornjača.

Nakon svjedočenja doktorice Košarac, Sud je donio odluku da se izvrši vještačenje optuženog.

Kornjaču Tužilaštvo BiH tereti, zajedno sa Miloradom Živkovićem i Duškom Tadićem, za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. godine na Mostini.

Prema optužnici, Kornjača je bio komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”.

S.U.

Povezani članci

This post is also available in: English