Članak

Vlahović: Ubistvo porodice Balvanović

8. Marta 2012.00:00
U nastavku suđenja za zločine na Grbavici, Kovačićima i Vracama počinjene 1992. godine za koje se tereti Veselin Vlahović zvani Batko, tri svjedoka Tužilaštva BiH govorila su o ubistvu porodice Balvanović.

This post is also available in: English

Svjedok Zoran Vaclav je rekao Vijeću Suda BiH da je bio jako blizak sa porodicom Balvanović, te dodao da je čuo da je “Batkova grupa” odvela braću Balvanović, a ubrzo potom i njihove supruge, kao i majku.

“Naš zajednički drug koji je bio u srpskoj vojsci rekao mi je nakon njihovog odvođenja da su braća i njihova majka ubijeni i bačeni u jednu rupu u blizini puta koji vodi za Trebević. Mom drugu je bilo teško kad mi je to saopćio i počeo je povraćati”, kazao je Vaclav.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila. Optuženi se nalazi u pritvoru.

Na ovom suđenju svjedočila je i Jasmina Mujković, koja je rekla da joj je poznato da su supruge braće Balvanović odvedene 1992. godine, ali su se kasnije uspjele spasiti.

“Jedna od njih je odvedena u neki stan i znam da je skočila sa trećeg sprata i spasila se, dok je ženu drugog brata spasio srpski policajac koji ju je poznavao, te joj je kasnije pomogao da izađe sa Grbavice”, kazala je Mujković.

U korist Državnog tužilaštva svjedočio je i Hasan Gobeljić, koji je rekao kako je čuo da je Vlahović braću Balvanović ubio.

Gobeljić je ispričao da su njegovog brata optuženi Vlahović i još devet vojnika odveli s trećeg sprata, gdje je živio, na vrh zgrade s namjerom da ga bace odozgo, ali ih je neki komšija spriječio u tome.

Nastavak suđenja je 8. marta 2012. godine.

M.B.

This post is also available in: English