Članak

Mikulić: U iščekivanju svjedočenja

8. Marta 2012.00:00
Suđenje Draženu Mikuliću, optuženom za zločine u logoru “Dretelj” kod Čapljine, bit će odgođeno dok ne bude poznato kada će posljednja dva svjedoka Tužilaštva BiH, koji se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), dati iskaz putem videolinka.

This post is also available in: English

Davor Martinović, branilac optuženog, rekao je da zbog koncepta Odbrane neće početi sa provođenjem dokaza dok Emir Đulić i Enver Grebović, posljednji svjedoci Tužilaštva BiH, ne budu ispitani.

“Odbrana neće izvoditi dokaze jer će se braniti alibijem”, rekao je Martinović na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu BiH.

Remzija Smailagić, tužiteljica Tužilaštva BiH, obavijestila je Sudsko vijeće i Odbranu optuženog Mikulića da svjedoci žele dati iskaz te da “čekaju detalje oko uspostavljanja videolinka”, ali nije mogla precizirati vrijeme.

Kako je tužiteljica pojasnila, Đulić i Grebović žele svjedočiti, ali zbog finansijskih problema ne mogu iz SAD-a doći u Sud BiH.

Tužilaštvo BiH tereti Mikulića da je od početka jula do kraja augusta 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nečovječno postupao prema zatvorenim civilima u Dretelju (općina Čapljina).

U optužnici se navodi da je Mikulić, sâm ili s drugim osobama, u više navrata sudjelovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću.

Pošto se ne zna kada će svjedoci biti ispitani, Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da će nastavak suđenja biti naknadno određen.

A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English