Članak

Korićanske stijene: Nedolazak prvooptuženog

6. Marta 2012.16:00
Obnovljeno suđenje četvorici optuženih za zločin počinjen u augustu 1992. na Korićanskim stijenama, odgođeno je za 9.

This post is also available in: English

mart ove godine zbog nedolaska prvooptuženog Zorana Babića.

Slavica Bajić, braniteljica optuženog Babića, kazala je kako on zbog zdravstvenog stanja ne može puno sjediti u sudnici.

“On može pratiti suđenje, ali fizički ne može izdržati da sjedi tako dugo u sudnici”, rekla je Bajić i predložila da se, bez prisustva Babića, preslušaju snimci iskaza svjedoka iz prethodnog postupka.

Mirko Božović, predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH, rekao je da je nedopustivo takvo ponašanje, te da se ne može nastaviti suđenje u odsustvu jednog od optuženih.

“Ako Babić dođe i kaže da neće prisustvovati suđenju, mi možemo odlučiti da pretres ide bez njega, ali zakonski je nemoguće da pretres na ovaj način ide u odsustvu optuženog”, kazao je Božović.

Obnovljeno suđenje Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, počelo je 24. februara 2012. godine.

Prvostepenom presudom Babić i Škrbić su osuđeni na po 22 godine dugotrajnog zatvora, a Stojnić na 15 godina, za ubistva više od 150 civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti počinjena 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama, a Janković je osuđen na 27 godina dugotrajnog zatvora.

Apelaciono vijeće je u oktobru 2011. ukinulo presudu u odnosu na Babića, Škrbića, Stojnića i Jankovića, te naložilo održavanje novog suđenja.

Suđenje je odloženo za 9. mart 2012. godine.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English