Članak

Karadžić: Odgovornost vrhovnog komandanta

29. Februara 2012.00:00
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) potvrdio je da je optuženi Karadžić bio vrhovni komandant oružanih snaga Republike Srpske.

This post is also available in: English

Prema kazivanju Manojla Milovanovića, Karadžić je u periodu između 1992. i 1995. godine bio pretpostavljeni Ratku Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba VRS-a, te je stoga “posredno, preko Mladića, odgovoran za sva dejstva VRS-a”.

Milovanović, koji je tokom rata bio Mladićev zamjenik, rekao je da su u proljeće 1992. godine u BiH djelovale paravojske Željka Ražnatovića Arkana, kao i “četnici” u Sarajevu, te da im je VRS dala ultimatum da se stave pod njenu komandu ili napuste RS.

Kako je rekao svjedok, jedinice Željka Ražnatovića su napustile BiH, dok su neke druge protjerane. Ograđujući se da do maja 1992. godine nije bio u BiH, Milovanović je kazao da je iz medija čuo da je Ražnatović “činio zločine, ali je to bilo van države – privatni terorizam”.

Milovanović je posvjedočio i da Karadžić u ljeto 1995. godine nije negirao da je ponovo pozvao Ražnatovića u Republiku Srpsku tokom bošnjačko-hrvatske ofanzive. Prema njegovim riječima, Ražnatović je pretukao neke oficire VRS-a.

“Pitao sam Ražnatovića po čijem je naređenju došao, a on je odgovorio: ‘Po naređenju vrhovnog komandanta.’ Kada sam pitao Karadžića da li mu je on izdao naređenje, Karadžić nije ništa rekao”, kazao je Milovanović.

Karadžić, bivši predsjednik RS-a i vrhovni komandant VRS-a, optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice, kao i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce. Ratko Mladić očekuje početak suđenja pred Haškim tribunalom za zločine u BiH.

Na ovom suđenju je dovršeno i unakrsno ispitivanje Dražena Erdemovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a koji je pred Haškim tribunalom priznao da je učestvovao u ubistvima više stotina Bošnjaka na Ekonomiji Branjevo u julu 1995. i osuđen je na pet godina zatvora.

Karadžić je tokom unakrsnog ispitivanja Erdemovića sugerisao da je francuska obavještajna služba zlatom platila pripadnike VRS-a koji su na farmi Branjevo strijeljali više od 1.000 srebreničkih Bošnjaka.

“Moja teza je da je zlato došlo iz inostranstva da se učine stvari koje su učinjene – likvidacije i egzekucije u julu 1995. godine. Zlato potiče od tajne službe koja je imala veze sa vašom grupom”, rekao je Karadžić.

Svjedok Erdemović je odgovorio da za to nije čuo.

Na suđenju Karadžiću zakazanom u srijedu, 29. februara 2012, Manojlo Milovanović će nastaviti sa svjedočenjem.

R.M.

This post is also available in: English