Članak

Zatraženo produženje pritvora za Miroslava Krajišnika

23. Februara 2012.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za još dva mjeseca Miroslavu Krajišniku, bivšem komandantu Koševske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koji se sumnjiči za zločine u Sarajevu, čemu se Odbrana usprotivila. Sud će odluku donijeti naknadno.

This post is also available in: English

Munib Halilović, tužilac Tužilaštva BiH, kao razloge za produženje pritvora naveo je da bi osumnjičeni, boraveći na slobodi, mogao utjecati na svjedoke i saučesnike, te uništiti, krivotvoriti ili sakriti materijalne dokaze.

Državno tužilaštvo sumnjiči Miroslava Krajišnika da je počinio zločin protiv čovječnosti tako što je u junu 1992. godine naredio ubistvo deset civila bošnjačke nacionalnosti.

Krajišnik je osumnjičen da je učestvovao u zarobljavanju i progonu većeg broja osoba, uglavnom žena i djece bošnjačke nacionalnosti, s područja Nahoreva, Poljina i drugih sarajevskih naselja.

Obrazlažući zahtjev za određivanje pritvora, Munib Halilović, tužilac Tužilaštva BiH, naveo je da se radi o istrazi više osoba koje se sumnjiče za isto djelo kao i Krajišnik, i neke od njih su u bjekstvu. Jedna osoba je već optužena i, kako je kazao tužilac, postoji mogućnost da se na kraju napravi “procesna zajednica s već postojećim predmetom”.

Halilović je također naglasio da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) do sada ispitala 15-ak svjedoka, ali da u narednom periodu slijedi ispitivanje najbližih saradnika osumnjičenog.

“Radi se o svjedocima koji znaju šta se dešavalo u inkriminisano vrijeme, o ulozi osoba u tim dešavanjima, a imaju i informacije gdje se nalaze tijela ubijenih”, kazao je tužilac.

Veljko Čivša, branilac osumnjičenog, ocijenio je kako ne postoje razlozi za određivanje pritvora.

“Pritvor se može odrediti na postojeće razloge, ali opasnost mora biti identifikovana, te postojati dokazi za to – uopštene formulacije nemaju značaja”, objasnio je branilac Čivša.

On je zatražio od Sudskog vijeća da naloži tužiocu da preda braniocu osumnjičenog kopije dokaza i iskaza koji su do sada dati u istrazi, na šta je Halilović odgovorio da to nije dužan raditi, pojasnivši da je svjedoke ispitala SIPA i da on iskaze nema kod sebe.

Davorin Jukić, član Sudskog vijeća, upitao je tužioca za eventualne blaže mjere zabrane, ali je odgovor tužioca bio da niti jedna mjera nije adekvatna u ovoj fazi postupka, jer se, kako je Halilović ponovo naglasio, trenutno saslušavaju najbliži saradnici.

Miroslav Krajišnik je kazao Sudskom vijeću da on ne želi ni u kojem slučaju opstruirati istragu, te da su svi svjedoci njegovi dobri prijatelji.

“Istina je jedina odbrana za mene”, kazao je osumnjičeni.

M.B.

This post is also available in: English