Članak

Zatražen pritvor za Miroslava Krajišnika

26. Januara 2012.14:55
Tužilaštvo BiH zatražilo je da Državni sud odredi pritvor Miroslavu Krajišniku, bivšem komandantu Koševske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osumnjičenom za zločine u Sarajevu, dok se Odbrana usprotivila ovom prijedlogu.

This post is also available in: English

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Tužilaštvo BiH je predložilo da se pritvor Krajišniku odredi zbog bojazni da bi, boraveći na slobodi, mogao vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, te skloniti ili uništiti materijalne dokaze, a Odbrana je zatražila da se ovaj prijedlog odbije kao neosnovan.

Miroslava Krajišnika sumnjiči Tužilaštvo BiH da je počinio zločin protiv čovječnosti tako što je u junu 1992. godine naredio ubistvo deset civila bošnjačke nacionalnosti.

Državno tužilaštvo smatra da je Krajišnik učestvovao u zarobljavanju i progonu većeg broja osoba, uglavnom žena i djece bošnjačke nacionalnosti, s područja sarajevskih naselja Nahorevo, Poljine i drugih mjesta.

Obrazlažući zahtjev za određivanje pritvora, Munib Halilović, tužilac Tužilaštva BiH, naveo je da, iako je Tužilaštvo saslušalo veliki broj svjedoka, još nisu saslušani svjedoci koji su bili bliski sa osumnjičenim i koji najbolje mogu opisati njegovu ulogu.

“Svjedoci su iskazali strah od svjedočenja, bojeći se da će biti izloženi opasnosti. Radi se o svjedocima i bošnjačke i srpske nacionalnosti. Sedam svjedoka je zatražilo zaštitu”, kazao je Halilović, dodavši da je osumnjičeni još od 1992. godine imao visok vojni položaj.

Tužilac Halilović je naglasio da još nisu pronađena sva tijela ubijenih, te da postoje osnovi sumnje da su osobe koje su bile podređene osumnjičenom učestvovale u sklanjanju tih tijela.

Veljko Ćivša, branilac osumnjičenog Krajišnika, tražio je da se prijedlog Optužbe odbije kao “potpuno neosnovan” jer, kako je rekao, zahjev nije adekvatno obrazložen.

“Moj branjenik ne zna kojim dokazima se potkrepljuju osnovi sumnje, jer mu ti dokazi nisu dostavljeni. Nije ispunjen opšti uslov za određivanje mjere pritvora. Iz dokaza koje sam dobio ne proizlazi uloga osumnjičenog, a ni posebni uslov za određivanje mjere pritvora nije ispunjen jer mora biti konkretizovano da je Krajišnik lično pokušao uticati na svjedoka ili saučesnika”, kazao je Ćivša.

Krajišnik je uhapšen 24. januara ove godine na području Sokoca.

Albina Sorguč


This post is also available in: English