Članak

Određena mjera zabrane Slobodanu Grujiću

10. Januara 2012.00:00
Na prijedlog Tužilaštva BiH, Državni sud odredio je mjeru zabrane Slobodanu Grujiću, optuženom za zločin počinjen 1992. godine na području općine Zvornik.

This post is also available in: English

Odlukom Državnog suda, optuženom Grujiću izrečena je mjera zabrane sastajanja i povezivanja sa određenim osobama.

Adnan Gulamović, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da postoji realna bojazan da bi, nakon što je potvrđena optužnica, optuženi mogao pobjeći, te da zbog toga smatra kako je potrebno da mu Sud BiH izrekne mjeru zabrane napuštanja mjesta boravka.

“U periodu dok je vođena istraga u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, optuženi se uredno odazivao na pozive. Zbog toga Tužilaštvo BiH ne traži da mu bude određen pritvor. (…) Predlažemo da Sud optuženom odredi i zabranu sastajanja s određenim osobama koje su bile obuhvaćene ovom istragom”, objasnio je Gulamović.

Državno tužilaštvo tereti Grujića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je 10. maja 1992. godine, zajedno s još nekoliko osoba, učestvovao u zarobljavanju i ubistvima deset civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Zvornik.

Odbrana optuženog Grujića je kazala kako se protivi prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane, pojasnivši da optuženi nema namjeru bježati i da je to mogao već učiniti da je želio.

“Sud može zaključiti da ovaj čovjek niti je imao, niti ima namjeru da se skriva. Optuženi je nevin i nema razloga da mu se ograničava sloboda kretanja”, rekao je Dragan Gotovac, branilac optuženog.

S.U.

This post is also available in: English