Članak

Zatražen pritvor za Rasemu Handanović

28. Decembra 2011.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Rasemi Handanović zvanoj Zolja, koja se sumnjiči za zločine počinjene u Trusini 1993. godine, dok je Odbrana predložila da se osumnjičenoj izreknu mjere zabrane.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Rasemi Handanović odredi pritvor jer smatra kako postoji mogućnost da osumnjičena utiče na svjedoke, kontaktira saizvršioce i napusti teritoriju BiH.

Odbrana osumnjičene Handanović je predložila Vijeću Suda BiH da, umjesto pritvora, osumnjičenoj budu izrečene mjere zabrane sastajanja i kontakta sa određenim svjedocima i oduzimanje putnih isprava.

“Da sam obaviještena ili pozvana na ovaj sud, došla bih samovoljno. Nisam znala da sam Sudu potrebna”, kazala je Handanović, dodavši kako nema namjeru bježati.

Sud BiH će odluku o prijedlogu za određivanje pritvora donijeti naknadno.

Handanović, bivšu pripadnicu Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), Državno tužilaštvo sumnjiči za učešće u napadu na selo Trusina koji se dogodio 16. aprila 1993. godine.

U napadu je, smatra Tužilaštvo BiH, ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali, te je ranjeno više osoba, među kojima je bilo dvoje djece.

Tužilaštvo BiH smatra da je osumnjičena Handanović lično sudjelovala u strijeljanju tri vojnika koja su se predala i tri civila.

Na ročištu za određivanje pritvora Vesna Budimir, tužiteljica Tužilaštva BiH, naglasila je da se protivi izricanju mjera zabrane, te da je pritvor “jedina mjera koja će osigurati efikasno vođenje postupka”.

“Zahvaljujem se Sudu i Tužilaštvu BiH na brizi. Od odlaska iz BiH ja nisam imala nikakav kontakt s pripadnicima odreda ‘Zulfikar’”, rekla je Handanović.

Tužilaštvo BiH i Odbrana su naglasili da je potrebno da Državni sud omogući osumnjičenoj Handanović medicinske preglede zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi.

“Jučer smo dva puta prekidali ispitivanje i dolazila je hitna pomoć, jer osumnjičena kod sebe nije imala lijekove koje koristi za srce i psihičke probleme. Zamolila bih Sud da se osumnjičenoj omogući obavljanje pregleda”, kazala je Budimir.

Rasema Handanović je 27. decembra ove godine pravosuđu BiH izručena iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
S.U.

This post is also available in: English