Članak

Određen pritvor Rasemi Handanović

28. Decembra 2011.00:00
Na prijedlog Tužilaštva BiH, Državni sud je odredio jednomjesečni pritvor Rasemi Handanović zvanoj Zolja, osumnjičenoj za zločine počinjene u Trusini 1993. godine.

Sud BiH odredio je pritvor osumnjičenoj Handanović zbog “postojanja bojazni da bi, ukoliko bi se našla na slobodi, mogla ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, kao i zbog postojanja drugih okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva”.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da osumnjičenoj odredi pritvor zbog postojanja mogućnosti da utiče na svjedoke, kontaktira saizvršioce i napusti teritoriju BiH, dok je Odbrana predložila da joj, umjesto pritvora, budu izrečene mjere zabrane.

Handanović, bivšu pripadnicu Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), Državno tužilaštvo sumnjiči za učešće u napadu na selo Trusina koji se dogodio 16. aprila 1993. godine.

U napadu je, smatra Tužilaštvo BiH, ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali, te je ranjeno više osoba, među kojima je bilo dvoje djece.

Tužilaštvo BiH smatra da je osumnjičena Handanović lično sudjelovala u strijeljanju tri vojnika koja su se predala i tri civila.

Rasema Handanović je 27. decembra ove godine pravosuđu Bosne i Hercegovine izručena iz Sjedinjenih Američkih Država.S.U.