Članak

Podignuta optužnica za zločin u Ključu

23. Decembra 2011.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Saše Dunovića zvanog Sićo, kojom se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Ključ.

This post is also available in: English

Optužnica je poslana Sudu BiH na potvrđivanje.

Prema nepotvrđenoj optužnici, Dunović je, kao bivši pripadnik 17. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno sa drugim vojnicima, policajcima i paravojnim formacijama, učestvovao u sistematičnom napadu protiv civila Bošnjaka i Hrvata.

Dunović je, kako je navedeno u optužnici, sa drugim vojnicima, 1. juna 1992. godine ušao u nebranjeno selo Prhovo (općina Ključ), te učestvovao u istjerivanju stanovništva iz kuća pred trgovinu u selu.

“Nakon toga su odvojili 27 muškaraca i poveli ih prema selu Peć. Na tom putu su ih udarali kundacima pušaka, rukama i nogama po svim dijelovima tijela, da bi iz vatrenog oružja ubili najmanje 15 osoba”, stoji u optužnici.

Tužilaštvo BiH smatra da je Dunović ubio tri civila.

“Jednog civila je gurnuo puškom naprijed, te mu pucao u leđa, nakon čega je podlegao. Potom je naredio dvojici maloljetnika da klanjaju ispred njega, pa kad su kleknuli na zemlju, iz vatrenog oružja im je pucao u leđa, nakon čega su odmah podlegli”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Tijela ubijenih su ekshumirana iz masovne grobnice “Ciganska dolina” u neposrednoj blizini sela Prhovo, smatraju u Državnom tužilaštvu.

A.J.

This post is also available in: English