Članak

Vinko Kondić još uvijek nespreman za suđenje

20. Decembra 2011.16:00
Na statusnoj konferenciji pred Državnim sudom, vještakinja sudske medicine je rekla da optuženi Vinko Kondić zbog zdravstvenog stanja i dalje nije sposoban da prisustvuje suđenju.

This post is also available in: English

Erna Suljić, vještakinja sudske medicine, uporedila je Kondićev posljednji nalaz od prije šest mjeseci s novim nalazom koji je napisala nakon nedavne posjete optuženom, te je rekla Sudskom vijeću da on i dalje nije u mogućnosti da prisustvuje suđenju.

“Zbog prirode Parkinsonove bolesti, koju ima Kondić, njegovo stanje ne može se poboljšati, ali u odnosu na posljednji nalaz nije došlo ni do znatnog pogoršanja”, objasnila je Suljić, naglasivši da optuženi ne može sam obavljati osnovne fizičke radnje.

Kondić, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ, prvobitno je bio optužen s Markom Adamovićem i Boškom Lukićem za zločine nad nesrpskim stanovništvom na području Ključa u periodu od maja do kraja 1992. godine.

Međutim, u oktobru prošle godine, postupak je u odnosu na njega razdvojen nakon što su vještaci sudske medicine utvrdili da nije sposoban za nastavak suđenja.

Prvostepenom presudom Suda BiH, Boško Lukić i Marko Adamović su oslobođeni krivice za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Ključ.

Sudsko vijeće je nakon obrazloženja vještaka konstatovalo da zdravstvene smetnje onemogućavaju Vinku Kondiću da učestvuje u postupku koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH.

“I dalje ćemo periodično pratiti stanje optuženog i da li će biti sposoban za suđenje”, kazala je Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English