Članak

MKSJ/ICTY: Milan Tupajić optužen za nepoštivanje suda

15. Decembra 2011.00:00
Haški tribunal optužio je nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba srpske općine Sokolac za nepoštivanje suda, nakon što je odbio da se odazove na poziv za svjedočenje u predmetu protiv Radovana Karadžića.

This post is also available in: English

Kako je navedeno u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), Tupajić je pozvan 5. oktobra i 8. novembra ove godine da svjedoči pred Tribunalom u Haagu, ali se on nije odazvao na te pozive.

“Tupajić je optužen da se svjesno i namjerno umiješao u sprovođenje pravde tako što je odbio da postupi prema nalogu Vijeća Tribunala”, navodi se u saopćenju MKSJ-a.

Nakon što je izdat nalog za njegovo privođenje, Tupajić je uhapšen u BiH u utorak, 13. decembra ove godine, a Sud BiH mu je odredio pritvor, koji će trajati do njegovog prebacivanja u Haag narednog dana.

Prvo pojavljivanje Tupajića pred sudijama MKSJ-a bit će zakazano naknadno.

Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, sudi se u Haagu za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u periodu između 1992. i 1995. godine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Karadžić bio član udruženog zločinačkog poduhvata, između ostalog i sa članovima kriznih štabova i vlasti u općinama, u cilju progona nesrpskog stanovništva s područja na koja su Srbi polagali pravo.

D.Dž.

This post is also available in: English