Članak

Gazdić: Početak suđenja

1. Decembra 2011.13:55
Na početku suđenja za zločine počinjene na području Foče, Državno tužilaštvo je navelo da će uvjeriti Sudsko vijeće Suda BiH da je Jasko Gazdić počinio zločine nad civilima tokom 1992. i 1993.

This post is also available in: English

godine, dok je Odbrana istakla da je optuženi nevin.

“Optužba će, saslušanjem svjedoka i prezentacijom materijalnih dokaza, dokazati da je Gazdić, kao pripadnik vojnih snaga Srpske Republike BiH, počinio silovanja, tako što je držao maloljetnu osobu u seksualnom ropstvu, te putem fizičkog zlostavljanja dozvoljavao drugim vojnicima da vrše silovanja”, kazao je Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH.

Krnjić je u uvodnom izlaganju naveo da će saslušanjem svjedoka i prezentacijom materijalnih dokaza u cijelosti dokazati da je Gazdić kriv za zločin protiv čovječnosti.

“Nakon provođenja dokaza, Sudsko vijeće će imati osnovu za donošenje zakonite odluke kojom će odlučiti o kazni za optuženog”, kazao je Krnjić.

Duško Tomić, branilac optuženog Gazdića, u uvodnim riječima je kazao da će Odbrana saslušati sve osobe koje se u optužnici spominju kao saučesnici.

“Moj koncept odbrane je uvijek da se istina dokaže. Moj klijent je rekao da sa ovim nema ništa, a ako se pojave činjenice da je počinio djela, sugerisat ću mu da prizna krivnju”, najavio je Tomić.

Optuženi Gazdić se također obratio Sudu, kazavši da se slaže sa braniocem.

“Slažem se da se pozovu svjedoci koji su bili tu. Koga ću ja drugog pozvati za svjedoke, osim onih koji su bili tu”, rekao je Gazdić.

Prije iznošenja uvodnih riječi, Tužilaštvo BiH je pročitalo optužnicu kojom se Gazdića tereti da je silovao više osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima su bile i dvanaestogodišnjakinje.

Tužilaštvo BiH tereti Gazdića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. godine nečovječno postupao prema ženskim osobama bošnjačke nacionalnosti, koje su bile nezakonito zatvorene u prostorijama sportske dvorane “Partizan” u Foči.

“Gazdić je u junu 1992. odveo iz sportske dvorane “Partizan” dvanaestogodišnju svjedokinju A u stan, naredio joj da se okupa, udario je pesnicom u predjelu glave, od čega je oštećena djelomično izgubila svijest, a zatim je nad njom izvršio silovanje”, stoji u optužnici.

Gazdića optužnica tereti da je držao u seksualnom ropstvu jednu maloljetnu žensku osobu, te da je, pod prijetnjom i uz upotrebu oružja, silovao odvedene ženske osobe i omogućio drugim osobama da ih siluju.

Gazdić se nalazi u pritvoru od 21. aprila ove godine.

Saslušanje prvih svjedoka Optužbe zakazano je za 6. decembar ove godine.

Albina Sorguč


This post is also available in: English