Članak

Bastah: Razmatranje zahtjeva bez prisustva javnosti

26. Novembra 2011.16:11
Vijeće Suda BiH razmatralo je zahtjev za obnovu postupka protiv Predraga Bastaha, ali zbog određenih imena koja su spominjana, javnost je bila isključena sa ovog dijela sjednice.

This post is also available in: English

U aprilu 2011. godine, Bastah je pravosnažno osuđen da je, kao rezervni policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, učestvovao u ubistvima civila, nezakonitim zatvaranjima, prisilnim nestancima i preseljenju stanovništva.

Bastah je zatražio obnavljanje postupka na osnovu “novih činjenica, dokaza i informacija, koje nisu mogle biti iznesene na suđenju”.

Zakon o krivičnom postupku (ZKP) BiH omogućava ponavljanje pravosnažno okončanog postupka, između ostalog u slučaju da se dokaže da je presuda zasnovana na lažnoj ispravi ili iskazu, da je donesena usljed krivičnog djela sudije ili osobe koja je vršila istražne radnje, te ukoliko se iznesu nove činjenice ili dokazi.

Zajedno s Bastahom, na 18 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici osuđen je Goran Višković, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Sud BiH će naknadno donijeti odluku.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English