Članak

Vlahović: Suđenje zatvoreno za javnost

10. Novembra 2011.11:22
Suđenje Veselinu Vlahoviću zvanom Batko nastavljeno je iskazom zaštićene svjedokinje Državnog tužilaštva na sjednici zatvorenoj za javnost.

This post is also available in: English

Svjedokinja S7 je tražila mjere zaštite svjedočenja iz druge prostorije, kao i ročište zatvoreno za javnost, a kao razloge je navela svoje “loše psihičko stanje”, kao i to da i danas živi na istoj adresi na Grbavici, te ne želi da svjedočenje otkrije njen identitet.

Vlahović je optužen da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju građana nesrpske nacionalnosti, te da im je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom mu se na teret stavljaju ubistva i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja i zlostavljanja civila.

Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je Sudskom vijeću da ova svjedokinja ne može biti u istoj prostoriji gdje je i optuženi.

“Svjedokinja je navela da njeno svjedočenje u prisustvu optuženog može utjecati na to da ona pravilno iznese svoje iskustvo”, kazao je Krnjić.

Odbrana optuženog se nije protivila ovom zahtjevu.

“Imajući u vidu tačku optužnice na koju će svjedokinja svjedočiti, smatram da ljudski apsekt treba biti u prvom, a pravni u drugom planu”, kazao je Radivoje Lazarević, branilac optuženog.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. novembar 2011. godine.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English