Članak

Mujčinović i Hrustić: Želja za suočenjem

9. Novembra 2011.10:24
U uvodnim izlaganjima na suđenju za zločine na području Srebrenika, Tužilaštvo BiH je najavilo da će svjedoci dokazati krivicu optuženih Zurahida Mujčinovića i Sulejmana Hrustića, dok su Odbrane istakle da je optužnica “neutemeljena”.

This post is also available in: English

Adnan Gulamović, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je u uvodnoj riječi da će svjedoci potvrditi da su 1992. godine u Srebreniku bili nezakonito zatvoreni i da su boravili u teškim uslovima, kao i način na koji su zlostavljani.

“Jedan svjedok je izrazio posebnu želju da se suoči licem u lice sa optuženima”, rekao je Gulamović, koji je na ovom ročištu pročitao optužnicu protiv Mujčinovića i Hrustića.

Optuženi i njihove Odbrane su ocijenili optužnicu Državnog tužilaštva “neutemeljenom”.

“Tužilac će se iznenaditi da je s ovim dokazima ušao u avanturu, gdje zapravo samo jedan dokaz potvrđuje radnje, a taj dokaz je protivzakonit”, kazao je Midhat Skenderović, branilac optuženog Mujčinovića.

Drugooptuženi Hrustić je rekao u svom izlaganju da je optužnica sramotna za državu BiH.

“Nemoguće je zamisliti da se ovo dešava, ovo je nama napakovano”, kazao je Hrustić.

Mujčinović i Hrustić se terete da su tokom jula i augusta 1992. godine kao pripadnici 21. brdske brigade Armije BiH (ABiH) u naselju Rapatnica (općina Srebrenik) nečovječno postupali prema nezakonito zatvorenim civilima srpske nacionalnosti u zgradi Omladinskog doma.

U optužnici stoji da je Mujčinović jednog zatočenika tukao, stavljao mu iglu od šprice pod nokte, pržio ga lemilicom, sipao mu sol na ranu, te štipaljku zakačio na njegove uši i pustio struju, nakon čega je zatočenik pao u nesvijest.

Optuženima, koji se brane sa slobode, stavlja se na teret da su, zajedno s još jednim pripadnikom ABiH, udarali jednu osobu koja je bila zatočena, stavljajući joj također iglu od šprice pod nokte, pržili je lemilicom, te natjerali da pojede pola kilograma soli, bez da joj daju vode.

Tužilaštvo BiH će saslušati prve svjedoke 16. novembra 2011. godine.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English