Članak

Kuvelja: Opasnost od inkriminacije

11. Oktobra 2011.11:26
Sudsko vijeće Državnog suda odgodilo je za 25. oktobar 2011.

This post is also available in: English

godine saslušanje zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH zbog straha da bi se svjedok mogao inkriminirati.

Zaštićeni svjedok 117, koji je dao iskaz u korist Tužilaštva BiH na suđenju Božidaru Kuvelji, poučen je da je dobio imunitet, ali isključivo za događaj koji se desio u Kravici od 13. do 14. jula 1995. godine. Svjedok je kazao da je on te noći čuvao stražu ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici, dok su iza hangara ubijani muškarci iz Srebrenice.

Međutim, nakon što je tokom ispitivanja tužilac Ibro Bulić postavio svjedoku pitanja o nekim događajima iz jula 1995. godine, koji su prethodili odvođenju muškaraca u hangar u Kravici, Sudsko vijeće je odlučilo prekinuti saslušanje svjedoka zbog mogućnosti da se svjedok inkriminira svojim iskazom.

Kuvelja, bivši pripadnik Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS), optužen je da je učestvovao u izdvajanju muškaraca u Potočarima, te 13. jula 1995. godine u likvidaciji grupe između 50 i 100 muškaraca, a potom i grupe od oko 100 preživjelih koji su pozvani da izađu iz skladišta u Kravici. Optuženi se brani iz pritvora.

Zaštićeni svjedok 117 je kazao da je bio pripadnik Centra za obuku na Jahorini, te da je s njim u četi bio optuženi Kuvelja, kojeg je prepoznao u sudnici.

Svjedok je rekao da je prisustvovao odvajanju muškaraca i žena u Potočarima u julu 1995. godine.

Sudsko vijeće je nakon toga napravilo pauzu i vratilo se u sudnicu sa odlukom da svjedok koji je dobio imunitet na jedan događaj a koji spominje i druge događaje što ga mogu izložiti krivičnom gonjenju, mora imati pravnog savjetnika tokom suđenja.

“Pored toga što ste visokoobrazovani, vi ne shvatate o čemu se radi. Vi morate imati pravnog savjetnika, i ako ga sami ne izaberete, Sud će vam odabrati pravnog savjetnika po službenoj dužnosti”, kazao je Davorin Jukić, član Sudskog vijeća.

Tužilac Ibro Bulić je istakao da ne smatra da se svjedok inkriminirao, te je zatražio od Sudskog vijeća da to potvrdi, ali je Vijeće odbilo ovaj zahtjev.

“Ne možemo vam odgovoriti na to pitanje”, kazala je Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Suđenje će se nastaviti 25. oktobra 2011. godine, kada će zaštićeni svjedok 117 dati iskaz uz prisustvo pravnog savjetnika.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English