Članak

MKSJ/ICTY: Ivica Rajić na slobodi

9. Septembra 2011.00:00
Haški tribunal odobrio je zahtjev Ivice Rajića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), za puštanje na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine kazne na koju je osuđen zbog zločina u Kiseljaku i Varešu.

This post is also available in: English

Patrick Robinson, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), odlučio je da Rajiću odobri prijevremeno puštanje na slobodu, nakon što je odslužio osam od ukupno 12 godina, na koliko je osuđen u maju 2006. godine. 

“Smatram da, iako je težina zločina osuđenog Rajića veoma visoka, ipak vrijeme koje je proveo u pritvoru, prikazivanje određene forme rehabilitacije i činjenica da je sarađivao sa Tužilaštvom, idu u korist njegovog prijevremenog puštanja. Stoga smaram da mu se treba odobriti rano puštanje na slobodu”, stoji u odluci predsjednika Haškog tribunala.

Rajić, nekadašnji zapovjednik jedinica HVO–a u Kiseljaku, priznao je krivicu da je u oktobru 1993. zapovijedao napadom na selo Stupni Do, u blizini Vareša, kada je ubijeno najmanje 37 osoba.

Priznanjem krivice, Rajić je također prihvatio odgovornost da je zapovijedao snagama koje su napale grad Vareš, te da su zatočili oko 250 Bošnjaka, fizički i duševno zlostavljali njihove porodice i druge stanovnike i seksualno zlostavljali žene. Rajić je kaznu izdržavao u Španiji.

U pismu iz španskog zatvora navodi se da je Rajić tokom boravka u zatvoru bio upravnik “radionice za slikanje”, čistio zatvor, učio španski i bavio se sportom, te je stoga zaključeno da ima “pozitivan pristup”.

Tužilaštvo pri MKSJ-u također je istaklo kako je Rajić – u skladu sa sporazumom o priznanju krivnje – “sarađivao u značajnoj mjeri” na drugim istragama koje se tiču Kiseljaka i Vareša.

D.Dž.

This post is also available in: English