Članak

Macić: Priznanje ubistva po naredbi

8. Septembra 2011.00:00
Miralem Macić, bivši pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Konjic, priznao je da je ubio jednog civila srpske nacionalnosti u maju 1992. godine na području ove opštine.

This post is also available in: English

Macić se pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv za ostale četiri tačke optužnice kojima se tereti za zločine u Konjicu.

“Časni Sude, priznajem da sam po naredbi pretpostavljenih ubio jednog čovjeka. Ovu naredbu nisam mogao odbiti jer bi u protivnom mene ubili. Za sve ostale tačke optužnice izjašnjavam se da nisam kriv”, kazao je Macić.

Prvom tačkom optužnice, Macić se tereti da je u maju 1992. iz kuće u mjestu Bradina (opština Konjic) izveo jedno civilno lice te ga, zajedno sa ostalim zarobljenicima srpske nacionalnosti, odveo na magistralni put, gdje mu je ispalio dva rafala u leđa, od čega je zarobljeni civil smrtno stradao.

Macić se ostalim tačkama optužnice, koje je negirao, tereti da je nanosio snažne tjelesne i duševne boli civilima srpske nacionalnosti u mjestu Bradina prilikom njihovog zarobljavanja, te da je u junu 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima rezervnog sastava SJB-a Konjic, boravio u mjestu Sitnik (opština Konjic), gdje je ubio slabo pokretnog starca.

Maciću se stavlja na teret i da je 18. septembra 1992., u naselju Varda (opština Konjic) fizički zlostavljao jednu osobu srpske nacionalnosti, te tom prilikom i oduzeo putničko vozilo.

Macić se u pritvoru nalazi od maja ove godine.

Prema postojećim zakonskim odredbama, suđenje bi trebalo početi u roku od 30 dana.

D.E.

Povezani članci

26. Oktobra 2011.

Macić: Optužbe svjedoka

20. Oktobra 2011.

Macić: Početak suđenja

This post is also available in: English