Članak

Vranješ i ostali: Ubistva braće Grgić

2. Septembra 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Kotor-Varoši, svjedok Odbrane je kazao kako je od optuženog Ljubiše Vranješa saznao da su braća Grgić ubijena.

This post is also available in: English

Slobodan Radivojević, bivši pripadnik Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Banja Luka, pred Sudom BiH kazao je kako je 12. jula 1992. godine od Slobodana Dubočanina, tadašnjeg komadanta njegove jedinice, saznao da su Grgići ubijeni.

 

“Ujutro mi je došao Slobodan Dubočanin koji mi je rekao ‘pobijena su braća Grgić’. Pola sata nakon toga naišao je i Ljubiša koji je izgledao neobično i zbunjeno. On mi je tada rekao ‘ona budala pobi Grgiće’”, rekao je svjedok.

 

Uz Ljubišu Vranješa, bivšeg pripadnika Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka, Državno tužilaštvo tereti i Mladena Milića, bivšeg pripadnika “VP 7551 Banja Luka”, da su 6. juna 1992. godine došli u kuću u kojoj su se nalazila tri zatvorena civila i naredili im da pođu s njima na ispitivanje, što su oni i uradili.

 

U optužnici se navodi da su dva zarobljenika ubijena kod spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, dok je treći teško povrijeđen.

 

Istom optužnicom Tužilaštva BiH obuhvaćen je i Goran Marković, bivši pripadnik “VP 7551 Banja Luka”, koji se tereti da je pucao u zarobljenike dovedene do spomenika palim borcima. Nakon odluke Suda BiH, postupak koji se vodi protiv Markovića razdvojen je od predmeta druge dvojice optuženih.

 

Svjedok Radivojević je kazao kako je 11. jula 1992. godine bio u Stanici policije u Kotor-Varoši, kada je Dubočanin pozvao izvjesnog Markana i rekao mu da braću Grgić odvede u zatvor.

 

“Dubočanin je pozvao Markana, mislim da se zvao Marković ali nisam siguran. Rekao mu je da nađe još dva ili tri čovjeka, te da prevedu braću Grgić u zatvor”, prisjetio se svjedok.

 

Radivojević je dodao kako se sjeća da je te večeri u stanici policije dežurni bio optuženi Vranješ, a da je optuženi Milić bio u Banjoj Luci, ali da njemu nije poznato s kim je “Markan” otišao po braću Grgić.

 

“Mladen Milić je 11. jula 1992. bio na dopustu. Otišao je kući sa plavim fordom i bez oružja. Ja sam vodio evidenciju o tome i znam da je njegovo oružje bilo razduženo i ostavljeno u stanici”, rekao je svjedok.

 

Svjedok Radivojević je kazao kako je poznavao porodicu Grgić ali da ih nije viđao u Kotor-Varoši tokom ratnih dešavanja.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 7. septembar ove godine, kada će biti saslušan dodatni svjedok Tužilaštva BiH.

                                                                                                                                  S.U.

Povezani članci

10. Marta 2016.

Ni riječi o kazni

19. Februara 2016.

Smanjena kazna Mladenu Miliću

This post is also available in: English