Članak

Dronjak: Ubistvo jedinog sina

25. Augusta 2011.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za zločine u Drvaru da je ljut na optuženog Ratka Dronjka jer mu je “lično” ubio jedinog sina.

This post is also available in: English

Na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća da li je u zavadi sa optuženim, svjedok Redžep Muminović je odgovorio da je “ljut” na Ratka Dronjka, kojeg smatra odgovornim za ubistvo sina Remze Muminovića, koji je zarobljen u decembru 1994. godine i odveden u Kamenicu.

Svjedok je nakon nekoliko uvodnih pitanja Džemile Begović, tužiteljice Državnog tužilaštva, spomenuo ime svog sina i počeo da plače, nakon čega je Tužilaštvo odustalo od daljnjeg ispitivanja “imajući u vidu stanje u kom se svjedok nalazi”.

Odbrana Ratka Dronjka je predložila Sudskom vijeću da zanemari svjedočenje Muminovića zbog stanja u kom se nalazio.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Dronjka, bivšeg komandanta, odnosno upravnika logora Kamenica i zatvora formiranog u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, za organizovanje protivzakonitog zatvaranja civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata od 1992. do 1995. godine.

Kako se navodi u optužnici, u tim objektima civili i ratni zarobljenici bili su izloženi mučenju, premlaćivanju, ubijanju, te nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Husnija Mehunić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, koji je zarobljen u novembru 1994. godine i odveden u logor Kamenica, rekao je da su zarobljenici u tom logoru svaki dan izvođeni i tučeni.

“Izvodili su nas i tukli svaki dan, i upravnik zatvora i ‘njihova’ policija. Tukli su drvenim palicima po glavi i kičmi. Meni su tri rebra prebijena. Bio sam u zarobljeništvu 130 dana”, prisjetio se Mehunić.

Prema Mehuniću, upravnik logora Ratko Dronjak jedne ga je prilike tjerao da mu ispred zatvora čisti vozilo, da bi ga potom pretukao.

“Vidio sam ga kad sam izlazio da mu čistim auto, bio je u policijskoj uniformi. Nisam ga smio gledati i bio sam ‘bijen’ jer sam ga pogledao. Kazao mi je da nisam dobro očistio auto”, rekao je Mehunić.

Na pitanje Dronjkove Odbrane, Mehunić je kazao da je spreman svjedočiti “sve” samo da optuženi bude osuđen. “Želim da bude kažnjen, jer nas je mučio i tukao u zatvoru”, dodao je Mehunić.

Mirsad Toromanović, treći svjedok Optužbe na ovom ročištu, ispričao je kako je u martu 1995. godine razmijenjeno tijelo njegovog brata, sa crnim flekama na prsima i rukama, nakon što je podlegao tokom zarobljeništva u Kamenici.
 
“Bio je u vreći i utvrdio sam da je to moj brat. Ono što me najviše pogodilo bila je velika crna fleka na prsima. Njegov kolega, koji je bio s njim u zatvoru, pričao mi je da je moj brat bio ranjen i da su ga takvog izvodili i udarali kundacima, nogama na kojima su bile vojničke čizme, da su gazili po njemu”, rekao je Toromanović.

Nastavak suđenja zakazan je 1. septembar ove godine.

A.S.

This post is also available in: English