Članak

Divjak: Oslobodile su me riječi “Ne pucaj!”

29. Jula 2011.00:00
Višeminutnim aplauzom nekoliko stotina Sarajlija dočekalo je u “Domu mladih” penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka, koji je istakao da je u ekstradicionom postupku sam sebe oslobodio riječima “Ne pucaj!”, koje je izgovorio 3. maja 1992. godine

This post is also available in: English

u Dobrovoljačkoj ulici.

 Divjak se zahvalio nekolicini ljudi koji su mu pomogli da bude oslobođen i da boravi u Beču tokom pet mjeseci, koliko je trajala procedura razmatranja zahtjeva Srbije za njegovo izručenje zbog sumnje da je odgovoran za zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

 “Ovo je poraz srpske strane i tužilaštva. Mi nismo gubili nikad od aprila 1992., kad smo počeli odbranu Sarajeva”, rekao je Divjak.

 Austrijski sud je danas odbacio zahtjev Srbije za izručenje Divjaka, konstatujući da postoji sumnja da bi on imao pošteno suđenje pred srbijanskim pravosuđem.

 “Teritorijalna odbrana je 2. maja pobijedila četvrtu armiju na svijetu, a 3. maja se desio incident. Neka odgovara ko je odgovoran. Ako sam to ja, tu sam”, kazao je Divjak okupljenim Sarajlijama u “Domu mladih”.

Divjak je jedan od osumnjičenih u istrazi Tužilaštva za ratne zločine Srbije o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, gdje je 3. maja 1992. godine, prilikom povlačenja kolone Jugoslovenske narodne armije (JNA), ubijeno više vojnika. Istragu o ovome vodi i Tužilaštvo BiH, ali nema informacija kada bi ona mogla biti okončana.

 Prema Divjakovim riječima, “političke igre” onemogućavaju da se istraga u vezi sa Dobrovoljačkom ulicom završi.

On se za svoj povratak zahvalio prvenstveno Saneli Jenkins, rođenoj u Sarajevu, koja u svijetu ima uspješnu poslovnu karijeru. Na podršci i pomoći zahvalio je i Harisu Hrli i Damiru Arnautu, ambasadorima BiH u Austriji, odnosno Australiji, advokatici Edini Rešidović, Harisu Silajdžiću, bivšem članu Predsjedništva BiH, te gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu i Fikretu Musiću, premijeru Kantona Sarajevo.

Posebnu zahvalnost Divjak je uputio građanima BiH, koji su ga podržavali. S njim na bini bili su i stipendisti Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, kojem je on na čelu, i koje je organizovalo doček.

Uz Sarajlije, u “Domu mladih” bili su predstavnici akademske zajednice, kulture, estrade i vlasti Kantona Sarajevo. Nakon Divjakovog obraćanja uslijedio je muzički program.

M.T.

Povezani članci

This post is also available in: English