Članak

Goran Hadžić u haškom pritvoru

22. Jula 2011.00:00
Goran Hadžić, posljednji haški bjegunac, izručen je Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) i nalazi se u tamošnjem pritvoru.

This post is also available in: English

U saopćenju za javnost, Haški tribunal je potvrdio da je Hadžić smješten u pritvorsku jedinicu Tribunala.      

Hadžić, bivši predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK), optužnicom koja je podignuta 2004. godine tereti se za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj tokom 1991. i 1992. godine.

Uhapšen je u Srbiji u srijedu, 20. jula ove godine, nakon više od sedam godina u bjekstvu.

Hadžić će se u ponedjeljak, 25. jula, pojaviti pred sudijama Tribunala u Haagu, kada će mu biti pročitana optužnica i imat će priliku da se izjasni o krivici.  

O-Gon Kwon, zamjenik predsjednika Haškog tribunala, u pisanoj odluci je odredio da će on obaviti prvo saslušanje Hadžića nakon njegovog prebacivanja u pritvor Tribunala u Haagu.

Zamjenik predsjednika Haškog tribunala imenovao je i tročlano Sudsko vijeće koje će voditi postupak protiv Gorana Hadžića. Članovi Vijeća Tribunala su, prema odluci sudije Kwona, Burton Hall, Guy Delvoie i Antoine Kesia-Mbe Mindua. 

Iz Haškog tužilaštva su najavili da će u petak, 22. jula, biti podnesena izmijenjena optužnica koja “precizira i dopunjuje” optužbe protiv Hadžića.

D.Dž.

This post is also available in: English