Članak

MKSJ/ICTY: Bez istrage o otkrivanju ličnih podataka Slobodana Miloševića

19. Jula 2011.00:00
Vijeće Haškog tribunala odlučilo je da neće pokretati istragu protiv Timothya McFaddena, koji je navodno Američkoj vladi otkrio lične informacije o Slobodanu Miloševiću tokom njegovog suđenja pred Tribunalom u Haagu.

This post is also available in: English

Haški tribunal odbio je da pokrene istragu protiv Timothya McFaddena, nakon što je u januaru ove godine internet stranica Wikileaks objavila depešu u kojoj je on navodno vlastima Sjedinjenih Američkih država (SAD) otkrio lične podatke o Miloševićevim zatvorskim danima.

Milošević, koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) bio optužen za zločine u BiH, Hrvatskoj i Kosovu, preminuo je u martu 2006. godine, prije nego što mu je suđenje okončano.

Prijedlog za pokretanje istrage protiv McFaddena, kao tadašnjeg šefa Pritvorske jedinice MKSJ/ICTY-a, podnijeli su Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), i Vojislav Šešelj, nekadašnji predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS), kojima se trenutno sudi pred MKSJ/ICTY-om za zločine u BiH.

Vijeće Haškog suda istaklo je da, iako je McFadden, kao uposlenik Ujedinjenih nacija (UN), imao “obavezu da ne dijeli zaštićene informacije sa vlastima ili drugim osobama”, otkrivanje ličnih informacija o Miloševiću “nije uticalo na administraciju pravde”.

“Informacije koje su navodno otkrivene tiču se privatnih podataka o Miloševićevom zdravlju i Miloševićevog stava o njegovoj Odbrani. Informacije koje su otkrivene SAD-u u vezi sa privatnim pitanjima – recimo kakve knjige Milošević voli čitati ili koliko često je razgovarao sa ženom – nebitne su za sudski postupak pred tribunalom”, stoji u odluci MKSJ/ICTY-a.  

Ipak, u odluci Vijeća Tribunala navodi se da bi otkrivanje podataka o osobama kojima se sudi može “štetiti ugledu suda”.

“Ovaj slučaj bi mogao biti riješen kroz pravila za uposlenike UN-a ili drugim internim mjerama kojima bi se spriječilo ovakvo ponašanje ili sudskim ili vansudskim mahanizmima”, navodi se u odluci MKSJ/ICTY-a.

D.Dž.

This post is also available in: English