Članak

Karadžić: Nepoznata sila štitila Jelisića

19. Jula 2011.00:00
Svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću izjavio je da policija i civilne vlasti nisu mogli kontrolisati organizovane grupe koje su pravile probleme u Brčkom nakon izbijanja sukoba u maju 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Đorđe Ristanić rekao je da, kao član ratnog Predsjedništva opštine Brčko u maju 1992. godine, nije mogao uticati na rad policije, ali je mogao sugerisati određene stvari.  

“Policijska stanica je bila kompletno iseljena kad je počeo sukob, svi muslimanski i hrvatski pripadnici su otišli sa sredstvima. Ostala je zgrada sa stolovima, stolicama i desetak pripadnika policije. Ostalo su bili rezervisti”, rekao je svjedok.

Tada su u policiji, kako ih je nazvao svjedok, postojali “nekakvi supervizori, kontrolori”, koje nisu mogli izbaciti iz policije, a sa kojima su imali dosta “muke”.

“Oni su dva puta hapsili i šamarali načelnika policije. I ja sam bio uhapšen i načelnik štaba brigade… Njih nije bilo na liniji. Oni su operisali i vršljali po gradu”, rekao je Ristanić, govoreći o “paravojnim formacijama, kao najvećoj snazi u Brčkom u to vrijeme”.    

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja u BiH.

Prema optužnici, Karadžić je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona nesrpskog stanovništva na području 20 opština u BiH. Kako se navodi u optužnici, u logoru “Luka” u Brčkom ubijeno je više muškaraca od 8. maja do 6. juna 1992. godine.

Ristanović je kazao da je uhapšen krajem jula ili početkom avgusta 1992., nakon što je jedinica pod komandom Milorada Davidovića iz Savezne policije tadašnje Jugoslavije uhapsila određeni broj pripadnika paravojnih formacija.

Na pitanje Karadžića da li mu je poznato da je on tražio od Beograda da pomogne u obračunu sa paravojnim formacijama, Ristanić je odgovorio da zna da je intervenisano po tom pitanju.

“Sve te problematične tipove zvali smo ‘crvene beretke’, koje su očigledno bile sinonim za elitnu jedinicu, mada mi u Brčkom formalno nismo imali ‘crvene beretke’”, rekao je svjedok.

Od “problematičkih tipova” svjedok je spomenuo Gorana Jelisića, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora zbog 12 ubistva u logoru “Luka” i drugim lokacijama u Brčkom, kao i nanošenje tjelesnih povreda i krađu novca od zatočenika.

“Znam da su svi izbjegavali kontakt s njim. Možda bi se njemu samom mogli suprostaviti, ali pitanje je bilo ko stoji iza njega, to je bila tajna”, kazao je Ristanić, navodeći da je Jelisić napustio Brčko mnogo prije dolaska Davidovića, jer se vjerovatno morao skloniti “od jačih”.

Ristanić, koji je na početku svjedočenja u petak, 15. jula rekao da nije znao za formiranje zatvora Luke, rekao je da “i pored upornog insistiranja” nije mogao ustanoviti “koja ruka vlada tim kampom”.    

 Pred kraj ročišta na klupu za svjedoke izveden je vještak Reynaud Theunens, koji je sastavio izvještaj o Karadžiću i vojnim snagama RS-a.

Suđenje će biti nastavljeno 19. jula ove godine.

M.T.

This post is also available in: English