Članak

Dronjak: Plan nastavka suđenja

15. Jula 2011.00:00
Na statusnoj konferenciji u sklopu suđenja Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, Tužilaštvo BiH je najavilo kako bi dokazni postupak trebao biti okončan u oktobru ove godine.

This post is also available in: English

Džemila Begović, tužiteljica Tužilaštva BiH, na statusnoj konferenciji je kazala da “ukoliko sve bude išlo po planu”, Optužba može okončati izvođenje svojih dokaza u oktobru ove godine.

Slobodan Perić, branilac optuženog Dronjka, najavio je da će Odbrana uz prezentovanje materijalnih dokaza saslušati i 20 svjedoka.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Dronjka, bivšeg komandanta, odnosno upravnika logora Kamenica i zatvora formiranog u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, za organizovanje protivzakonitog zatvaranja civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata od 1992. do 1995. godine.

U tim objektima, kako stoji u optužnici, civili i ratni zarobljenici bili su izloženi mučenju, premlaćivanju, ubijanju, te nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Uz Dronjka, optužen je bio i Dragan Rodić, nekadašnji stražar i komandir smjene straže u logoru Kamenica, ali je on u oktobru 2010. priznao krivicu, te je osuđen na osam godina zatvora.

Suđenje je počelo 2. septembra 2010. godine, a u toku je izvođenje dokaza Tužilaštva.

Suđenje će biti nastavljeno 15. augusta ove godine, nakon godišnjih odmora.

A.J.

This post is also available in: English