Članak

Dronjak: Bratove kosti i košulja

14. Jula 2011.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Drvaru, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da njen brat nije preživio zatočenje u logoru Kamenica, gdje je, prema optužnici, upravnik bio optuženi Ratko Dronjak.

This post is also available in: English

Svjedokinja Esma Ćehić ispričala je pred Sudom BiH da su joj brata Envera srpski vojnici uhapsili sredinom 1992. godine u kući u selu Gornji Vojići kod Ključa. Kasnije je, kako je kazala, čula da joj je brat odveden u logor Kamenica u Drvaru.

“Srpska vojska je opkolila selo. Pitali su me gdje je Enver, a ja sam rekla da je otišao za Banju Luku. Rekli su da to nije tačno i ušli u kuću i uhapsili ga”, rekla je svjedokinja.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Dronjka, bivšeg komandanta, odnosno upravnika logora Kamenica i zatvora formiranog u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, za organizovanje protivzakonitog zatvaranja civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata od 1992. do 1995. godine.

U tim objektima, kako stoji u optužnici, civili i ratni zarobljenici bili su izloženi mučenju, premlaćivanju, ubijanju, te nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Svjedokinja je kazala da je iz Ključa otišla za Travnik jer je saznala da će zarobljenici iz logora Kamenica biti upućeni u Karlovac (Hrvatska).

“Otišla sam tamo, i pitam je li došao moj brat Enver. Muškarac koji je izašao iz logora ispričao mi je da su mi brata prozvali u logoru i odvezli doktorima u Banju Luku radi problema s rukom, iako im je on govorio kako mu je ruka zdrava”, rekla je svjedokinja, ne navodeći tačan datum kada je otišla u Karlovac.

Svjedokinja je kazala kako je o sudbini svog brata saznala kada je pronađena grobnica između Drvara i Bosanskog Petrovca, ne rekavši kada se to dogodilo.

“On je pronađen u toj grobnici. Kad sam išla na identifikaciju, pored bratovih kostiju vidjela sam njegovu košulju i gaće”, kazala je svjedokinja Ćehić.

Svjedokinja je ispričala da je Enver prije hapšenja i odvođenja u logor preživio strijeljanje u Velagićima (općina Ključ).

“Dijete je došlo i reklo da je vidjelo Envera krvavog u potoku. Uspio je dopuzati do našeg sela, te je pitao gdje mu je familija. Mi smo tada bili u susjednom selu i traktorom smo otišli po njega. Bio je sav izrešetan, sav u krvi”, plačući je rekla svjedokinja Ćehić.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 15. juli ove godine.

A.J.

This post is also available in: English