Članak

Memić i ostali: Postrojavanje za strijeljanje

1. Jula 2011.00:00
U nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je vidio kada su mu 16. aprila 1993. godine vojnici ubili brata i strica u selu Trusina (općina Konjic).

This post is also available in: English

Dragan Drljo, koji je 1993. imao 13 godina, pred Sudom BiH je rekao da su ga vojnici ABiH postrojili 16. aprila 1993., kada su ubijeni njegov brat i stric, a njega je jedan vojnik gurnuo i rekao mu da ide u kolonu u kojoj su bile žene i djeca.
 
“Počele su se izdvajati žene i djeca, u mene je prstom uperio jedan vojnik i rekao mi da ostanem uza zid. Kad su žene izdvojili, tada me je drugi vojnik gurnuo i rekao: ‘Idi ti s njima…’”, prisjetio se Drljo.

Dodao je da je tada čuo pucnjavu, te da je vidio četvoricu-petoricu vojnika kako pucaju u postrojene ljude, među kojima su bili i njegov brat Ivan i stric Franjo Drljo.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Državno tužilaštvo tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.
 
U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok je napadom rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”. Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u ubistvima.

Svjedok Drljo je kazao da su ga 16. aprila 1993. godine ujutro zarobili pripadnici ABiH, nakon čega je korišten kao “živi štit”, dok je vojska ABiH pregledala hrvatske kuće.

“Čuo sam da govore: ‘Stoj, pucat ćemo!’ Ja sam stao i zarobili su me. Pitali su me gdje se ko skriva, išao sam pred njima kao živi štit. Išao sam s njima da pretražuju kuće, vodili su me gdje bi god išli. Ja bih išao ispred, govorili su: ‘Ako neko ima da puca, nek’ puca u tebe’”, rekao je Drljo.

Prema Drljinom kazivanju, 17. aprila 1993. godine ponovo je vidio tijela ubijenog brata i strica. “Vidio sam brata izrešetanog, nije imao malog prsta, a stric Franjo – kako je čučnuo, tako je ostao u tom položaju”, prisjetio se svjedok.
 
Drljo je rekao da su događaji koje je preživio ostavili na njemu trajne posljedice.

“Nakon nekog vremena, otkazale su mi noge, nisam mogao hodati, da bi se kasnije ispostavilo da se ta bolest dobija od stresa”, kazao je Drljo.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. juli ove godine, kada će biti nastavljeno unakrsno ispitivanje ovog svjedoka.

A.S.

This post is also available in: English