Članak

Smanjenje troškova u Sudu BiH

17. Juna 2011.00:00
U cilju smanjenja troškova koje smatra “nepotrebnim”, Državni sud je pooštrio kriterije na osnovu kojih se odlučuje koliko će branilaca činiti odbranu optuženih za ratne zločine.

This post is also available in: English

U predmetima ratnih zločina pred Sudom BiH izvršena je provjera opravdanosti imenovanja dvojice advokata u timu za odbranu, te je odlučeno da će ubuduće odbranu po službenoj dužnosti činiti jedan advokat osim ako se ne radi o izuzetno složenim predmetima.

Inicijativa koju je pokrenula Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, nije posljedica mjera štednje zbog neusvajanja državnog budžeta i Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH koja je na snazi, već u Sudu BiH primjećuju da je prisustvo dva branioca “ponekad neopravdano” i izaziva ogroman trošak.

Neke odbrane optuženih za ratne zločine, koje čine dva branioca po službenoj dužnosti, negodovale su kada su ih sudska vijeća obavijestila da se “zbog neusvajanja budžeta” dolazak na ročišta može platiti samo jednom advokatu.

Advokati pred Državnim sudom su već najavili da ubuduće neće prihvatati predmete ratnih zločina ukoliko Sud BiH uvede praksu da optuženi mogu imati samo jednog branioca po službenoj dužnosti.

Jedno pojavljivanje advokata pred Sudom BiH plaća se između 390 i 430 KM (oko 200 eura) ako se radi o ročištu za određivanje pritvora osumnjičenom ili optuženom.

Samo nekoliko optuženih za ratne zločine plaća advokate, dok za oko stotinu drugih država izdvaja novac, kojeg oni, kako kažu, nemaju. Prema Zakonu o krivičnom postupku (ZKP) BiH, optuženi ili osumnjičeni za djelo za koje je zaprijećena kazna veća od 10 godina moraju imati advokata.

 

Pravo na odbranu

Brojni advokati koji rade na predmetima ratnih zločina pred Državnim sudom oštro su reagovali na ovu inicijativu Suda BiH, istaknuvši da će trpjeti kvalitet koji će odbrana moći pružiti svojim branjenicima.

Petko Pavlović, advokat koji radi na više predmeta ratnog zločina i genocida, za BIRN – Justice Report kaže kako jedan branilac ne može sprovesti pravičnu odbranu u složenim predmetima s velikim brojem svjedoka i dokaznim materijalima, te dodao da je Tužilaštvo BiH u prednosti jer ima pomoć policije i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

S njim se slaže i Slavko Ašćerić, glavni branilac Srpka Pustivuka, optuženog za zločine u Ilijašu kod Sarajeva, koji smatra da je u ovom predmetu uskraćeno pravo Odbrane nakon što je Sudsko vijeće saopćilo da će pokrivati troškove samo jednog advokata.

“Obrazloženje Suda je da nije usvojen budžet i da je to razlog što mogu plaćati jednog advokata. Suprotstavio sam se tom mišljenju i rekao sam neka se plati kad bude para, jer mi ne tražimo da nam se plati odmah”,  kaže Ašćerić za Justice Report.

Tužilaštvo BiH tereti Pustivuka za učešće u napadu na selo Gornja Bioča (općina Ilijaš) u maju 1992. godine, kada je ubijen jedan, a teško su ranjena tri civila, kao i učešće u nezakonitom hapšenju i zatvaranju civilnog stanovništva.

Ašćerić ističe da će u ovom predmetu imati poteškoća u pripremi odbrane, zbog nedostatka vremena da sasluša svjedoke.

“Imao sam dodatnog kolegu i htio sam uzeti još jednog jer trebamo da saslušavamo svjedoke. U nedjelju dana imam dva suđenja, tako da meni faktički samo ostaju suđenja i ne mogu ni saslušati svoje svjedoke. Jedino da ih zovnem na Sud, pa šta će reći – reći će”, tvrdi Ašćerić.

U Sudu BiH pak ističu kako su prilikom sastavljanja budžeta za 2011. godinu planirali veća novčana sredstva za odbrane zbog rasta troškova u proteklim godinama, te dodali kako branioci pred ovom institucijom imaju na usluzi i stručnu podršku osoblja Odsjeka krivične odbrane (OKO).

“Važno je naglasiti da Odbrana u predmetima ratnih zločina ni u kojem slučaju neće biti oštećena ovom odlukom”, smatraju u Državnom sudu.

Advokat Pavlović se ne slaže sa ovim stavom, te tvrdi da je na suđenju Draganu Neškoviću, Zoranu Iliću i Draganu Crnogorcu, optuženima za učešće u zarobljavanju i strijeljanju više od 1.000 Srebreničana ubijenih u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, rečeno “da kraći period na ročištima prisustvuje jedan advokat”.

“Mi sjedimo na rezervnoj klupi i čekamo da li ćemo i kada biti pozvani da prisustvujemo tom ročištu. U toku saslušanja svjedoka, mi ne znamo šta je ranije kolega sve ispitao. Zaista smo u teškoj situaciji”, kaže Pavlović.  

 

Fer suđenje

U nekim predmetima, sudska vijeća su odlučila kako postoji opravdanje za dvojicu branilaca, pa tako Ašćerić i Pavlović mogu prisustvovati suđenju četvorici nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih da su u julu 1995. godine strijeljali više od 1.000 muškaraca u Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik), gdje skupa brane optuženog Zorana Goronju.

Nešković, Ilić i Crnogorac terete se za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, dok je Zoran Goronja, s trojicom drugih pripadnika 10. diverzantskog voda VRS-a, optužen da je počinio genocid.

U Državnom sudu pojašnjavaju kako će dodatni branilac biti odobren “ukoliko Vijeće ocijeni da je to u interesu obezbjeđenja efikasne odbrane i principa fer suđenja”, dok će kasnije biti odlučeno da li on ima pravo na naknadu troškova.

Odbrani Ratka Dronjka, bivšeg upravnika u logoru Kamenica i zatvoru u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, koji je optužen za mučenja i ubistva zarobljenika nesrpske nacionalnosti, također je ukinuta mogućnost prisustva dodatnog branioca po službenoj dužnosti na ročištima.

Zlatko Knežević, glavni branilac Ratka Dronjka, za BIRN – Justice Report kaže da nedolazak jednog advokata neće utjecati na rad Odbrane, jer s dodatnim braniocem razmjenjuje informacije s ročišta.

U slučaju da praksa Suda postane to da optuženi za ratne zločine mogu imati jednog branioca, Knežević ističe da će ozbiljno razmisliti da li će prihvatiti braniti u predmetima ratnih zločina.

“U ovim predmetima uloga dodatnog branioca nije u smislu da mijenja glavnog kada on nije u mogućnosti da dođe, već da zajednički rade jedan komplikovan predmet”, smatra Knežević.

 

This post is also available in: English