Članak

Gajić: Sedam godina za “svirepo ubistvo”

17. Juna 2011.15:52
Sud BiH je osudio Pavla Gajića na sedam godina zatvora zbog ubistva zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH) na području Bihaća.

This post is also available in: English

Presudu je Sud BiH izrekao nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Gajić postigao s Tužilaštvom BiH.

Gajić je priznao da je kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča” Vojske Republike Srpske (VRS) u novembru 1994. godine u naselju Sokolac (općina Bihać) bajonetom usmrtio zarobljenog pripadnika ABiH.

Sporazumom je predloženo da kazna zatvora bude između pet i osam godina.

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je Gajiću izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina jer je ubistvo počinjeno na “svirep i brutalan način”.

“Videodokumentacija i iskazi svjedoka potvrđuju da je 24. novembra 1994. godine optuženi Pavle Gajić usmrtio zarobljenog pripadnika Petog korpusa ABiH Nedžada Dizdarevića provlačeći nož-bajonet preko njegovog grla. Sud je utvrdio da je ubistvo počinjeno s direktnim umišljajem, nad vidno uplašenim ratnim zarobljenikom”, rekla je Jesenković.

Sud je prilikom odlučivanja o visini kazne od olakšavajućih okolnosti cijenio invalidnost optuženog, nezaposlenost, porodične prilike, te njegovo priznanje krivnje i izvinjenje upućeno porodici oštećenog.

“Gajić je pokazao da se iskreno kaje i da se suočio sa onim što je počinio. Prihvatio je odgovornost prema porodici oštećenog i društvu. Samim tim Gajić je započeo sopstvenu rehabilitaciju, što svakako pomaže u procesu integrisanja optuženog u društvo, a što i jeste svrha kažnjavanja”, obrazložila je predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Presudom je Gajić oslobođen obaveze da nadoknadi troškove postupka, a oštećeni su sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Vrijeme koje je Pavle Gajić proveo u pritvoru, od 29. decembra 2010. godine, bit će uračunato u izrečenu kaznu zatvora. Gajiću je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, ali ne na izrečenu visinu kazne.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English