Članak

Gajić: Izvinjenje za “monstruozni čin”

15. Juna 2011.15:40
Vijeće Suda BiH prihvatilo je sporazum o priznanju krivice koji je s Državnim tužilaštvom postigao Pavle Gajić, optužen za zločin počinjen na području Bihaća.

This post is also available in: English

Izricanje presude zakazano je za 16. juni ove godine.

Gajić je priznao da je, kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča” Vojske Republike Srpske (VRS), u novembru 1994. godine u naselju Sokolac (općina Bihać) bajonetom usmrtio zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH).

Optuženi Gajić kratko se obratio Sudskom vijeću, rekavši da se “izvinjava porodici ubijenog za monstruozni čin”.

Sporazumom o priznanju krivice predložena je zatvorska kazna za Gajića u trajanju između pet i osam godina.

Dragan Čorlija, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da postoji dovoljno dokaza da je Gajić počinio zločin, te da bi kazna, s obzirom na način izvršenja djela, trebala biti bliža gornjoj predloženoj granici.

“Nedžad Dizdarević je zaklan pred mnogobrojnim svjedocima. Iz videosnimka koji je prikazan u medijima, jasno se vidi nemoć ubijenog Dizdarevića, koji je u to vrijeme imao 20 godina i iza kojeg su ostali supruga i dijete mlađe od godinu dana”, rekao je Čorlija.

Predrag Radulović, branilac optuženog, naglasio je kako je priznanjem krivice Gajić započeo “sopstvenu rehabilitaciju”, te da je “svaka kazna manje bitna za onog ko shvati i prizna počinjeni zločin”.

“Moj branjenik godinama nije imao miran san. Vjerujem i da je kroz odnos sa svojom djecom shvatio šta je učinio djetetu ubijenog. Shvatio sam da se on iskreno kaje i da je čvrsto odlučio da prizna zločin… Kolika god gustina zatvorskih rešetaka bila, ni protok vremena neće uticati na to. Svjestan sam da ni s maksimalnom kaznom nećemo popraviti stanje, ali vas molim da to bude neka središnja kazna od one predložene”, rekao je Radulović.

Suđenje Pavlu Gajiću započelo je 17. maja ove godine.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English