Članak

Dronjak: Mučna razmjena

27. Maja 2011.00:00
Na suđenju za zločine na području Drvara, nekadašnji predsjednik Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika u Petom korpusu Armije BiH (ABiH) kazao je da su ratni zarobljenici iz logora Kamenica na razmjene dolazili “u lošem stanju”.

This post is also available in: English

Šuhret Fazlić, svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Ratku Dronjku, kazao je da je u periodu od 1993. do 1995. godine radio na organizovanju razmjena ratnih zarobljenika pripadnika Armije BiH (ABiH), od kojih su mnogi bili zarobljeni u logoru Kamenica, u blizini Drvara.

“Sjećam se jedne razmjene u martu 1995. godine. To je bila velika grupa iz Kamenice u kojoj su bili mladići od 19 godina iz Petog korpusa ABiH. Svi su, kada su došli, bili u lošem stanju. To je bila mučna situacija. Izašli su iscrpljeni i neobrijani, neki su bili u gaćama, zaudaraju… Ja sam tada raširio ruke od nemoći”, kazao je Fazlić.

Državno tužilaštvo tereti Ratka Dronjka da je, kao komandant, odnosno upravnik u logoru Kamenica i zatvoru u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, učestvovao u mučenjima, ubistvima i drugim nečovječnim djelima prema zarobljenicima nesrpske nacionalnosti.

Fazlić je dodao da je od razmijenjenih pripadnika ABiH saznao da je upravnik logora Kamenica bio Ratko Dronjak, te da su mnogi ratni zarobljenici maltretirani tokom boravka u Drvaru.

“Mi smo nakon toga napravili jedan pritisak na međunarodnu zajednicu da se provjeravaju dešavanja u Kamenici. U tom smislu sam napravio jedan izvještaj u kojem sam dao pregled svih osoba razmijenjenih iz Kamenice, i utvrdio da je 12 ljudi iz Kamenice dovedeno mrtvo”, rekao je Fazlić.

Na ovom ročištu je u korist Tužilaštva BiH svjedočio i Milan Ivančević, nekadašnji član komisije za pregovore i razmjenu ratnih zarobljenika Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) u Drvaru, koji je kazao da je sa svjedokom Fazlićem “dogovarao razmjene po principu ‘jedan za jedan’”.

Ivančević je rekao da su ratni zarobljenici ABiH razmjenjivani iz “vojnog zatvora Kamenica”.

“Uslovi u tom zatvoru su bili nikakvi. To je napušteni stari objekat škole i vidio sam samo ogradu i poljanu. Nisam nikada unutra ulazio, ali sam od zarobljenika čuo da su uslovi nikakvi, nehigijenski”, kazao je Ivančević.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH, Ivančević je rekao da je upravnik “zatvora u Kamenici” bio optuženi Dronjak, ali je dodao da on nije imao nadležnost nad razmjenama ratnih zarobljenika.  

“Mi smo za razmjene dobivali direktno naredbe od Glavnog štaba VRS-a, i jedino su oni imali nadležnost da određuju okolnosti razmjena”, dodao je Ivančević.

Naredno ročište zakazano je za 16. juni ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English