Članak

Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Zarobljenik u modricama

10. Maja 2011.00:00
U nastavku suđenja Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću za zločine u Brčkom, svjedok Tužilaštva je potvrdio da je zarobljeni pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Branko Radenković imao modrice i otok na licu kada ga je vidio u pritvoru u Maoči (opština Brč

This post is also available in: English

ko).

Svjedok Mirsad Imamović, nekadašnji vojni policajac u 108. Brigadi Armije RBiH, kazao je da je prvi put sreo Radenkovića 4. avgusta 1994. godine, drugi dan nakon što je zarobljen i doveden u Maoču.

“Kad sam ga prvi put vidio, Radenković je bio vidno uplašen, teško se kretao i imao je modrice po rukama i licu. Na jednoj strani lica vidio mu se otok. Povjerio mi se da je te povrede dobio prilikom samog zarobljavanja na liniji, ali da to nije ništa, nego da je bitno da je živ i da se nada da će ponovo vidjeti svoju porodicu”, ispričao je svjedok.

Prema optužnici, Gušo i Suljagić su 3. avgusta 1994. u više navrata ispitivali ratnog zarobljenika Branka Radenkovića, pripadnika Trećeg bataljona Prve Posavske brigade VRS-a, i tom prilikom ga ponižavali i fizički zlostavljali, udarajući ga nogama i palicama.

Gušo je, kako se navodi u optužnici, u 108. Motorizovanoj brigadi Armije RBiH bio pomoćnik komandira za moral u četi Vojne policije, a Suljagić referent bezbijednosti.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, Imamović je kazao da za tri mjeseca, koliko je obezbjeđivao pritvor u kome se nalazio Radenković, nije vidio da su optuženi dolazili da razgovaraju sa zatvorenikom.

Svjedok je rekao da nije vidio da je neko od predstavnika vojnih ili civilnih vlasti dolazio da ispituje Radenkovića, kao i da mu niko od prijatelja ili rodbine nije dolazio u posjetu.

“Znam da su ga posjetili predstavnici Crvenog krsta/križa, ali ja tad nisam bio na dužnosti”, dodao je svjedok.

Svjedok Mirsad Mrkaljević, također nekadašnji vojni policajac, ispričao je kako je prevezao Radenkovića sa linije gdje je zarobljen do pritvora u Maoči.

“Obaviješten sam da je potrebno otići po jednog zarobljenika gotovo do prve linije. Nekoliko vojnih policajaca uvelo ga je u kombi i ja sam ih prevezao do pritvora. Za čitavo vrijeme zarobljenog Radenkovića nisam ni vidio kako treba”, kazao je Mrkaljević.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. maj ove godine.

M.A.

 ———————————————————————————————-

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English