Članak

Purda: Uskoro zahtjev za odštetu

5. Maja 2011.00:00
Naknadu štete zbog hapšenja i dvomjesečnog pritvora u BiH, Tihomir Purda će najvjerovatnije zatražiti od Republike Srbije, kazao je za BIRN – Justice Report advokat Josip Muselimović.

This post is also available in: English

Tihomir Purda, kojeg je Republika Srbija teretila za ratni zločin počinjen u Vukovaru tokom 1991. godine, kako kaže Muselimović, “najvjerovatnije neće tužiti BiH, već će odštetu tražiti od Srbije, s tim da nije isključena mogućnost da se tuži i BiH”.

“U narednih 15 dana nadležnom Ministarstvu pravosuđa dostavit ćemo svu potrebnu dokumentaciju sa zahtjevom za naknadu štete”, kazao je Muselimović, istaknuvši da je nesporna činjenica da je Purda neutemeljeno boravio u pritvoru dva mjeseca.

O visini tužbenog zahtjeva, kaže Muselimović, odlučit će kada bude prikupljena sva dokumentacija.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije vodilo je istragu zbog sumnje da je Purda u Borovu Naselju (Hrvatska) u novembru 1991. godine počinio ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Purdu su sumnjičili da je pucao na ranjenike i ubio najmanje dva vojnika, a jedini preživjeli, desetnik Boban Gačić, umro je potom u bolnici u Vukovaru.

Zbog potjernice koju je raspisala Srbija, Purda je uhapšen 5. januara ove godine na graničnom prijelazu Orašje (BiH) i Sud BiH mu je bio odredio ekstradicijski pritvor.

U martu ove godine, Purdi je ukinut pritvor i pušten je na slobodu nakon što je Republika Srbija odustala od zahtjeva za izručenje.
 

D.E.

This post is also available in: English